Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

perjantai 25. elokuuta 2023

VÄSYNYT TODELLISUUS

 


Ylläoleva kuva muistuttaa ensimmäisen kirjani pohjoisen julkaisutilaisuuden mainoskuvaa, mutta ei ole sama. Pyysin Kirsiä ottamaan uuden kuvan Peurajärvellä. Tätä kuvaa ei käytetä toisen kirjani pohjoisen julkaisutilaisuuden mainoskuvana. Halusin teille kuvan, joka näyttää yhden tavan miten rentoudun - miten olen tässä ja nyt yhdellä tavalla.

    Tätä kirjoittaessani en ole varma, laitetaanko pohjoisen julkaisutilaisuudesta lehtimainosta Inarilaiseen. Kuvalliset lehtimainokset ovat hirvittävän kalliita, joihin kaltaisellani pienen budjetin raapustelijalla ei ole varaa. Illuusio kirjoittamisella tienaamisesta elää vahvana toisessa todellisuudessa. Jouluksi kuitenkin yritetään saada teille lisää luettavaa.





    Jokainen meistä elää omassa todellisuudessaan, mutta harva ymmärtää, että ei ole olemassa yhteistä todellisuutta. Liikuttavan yksimielisesti osa uskoo erilaisiin, erilaisin keinoin markkinoitaviin todellisuuksiin. Alkaa elää niiden mukaan. Hyvä esimerkki on utopia maailman pelastamisesta omilla valinnoilla. Jossakin todellisuudessa on kyse oman maailman pelastamisesta ja lapsenomaisesta uskosta siihen, että tuhansien vuosien päästä syntyvien ihmisten elämään voisi omilla valinnoilla jotenkin vaikuttaa. Elämä ei ole aikakone.

    Agressiivisen markkinoinnin ja maksettujen tutkimusten tuloksena osa ihmisistä on saatu muuttamaan omia kulutustottumuksiaan ruuan ja energian suhteen. Minun todellisuudessani ei koskaan ole syöty mitään minkään muun syyn takia kuin itseni, saati käytetty mitään energiaa millään muulla tavalla kuin on ollut tarpeen itseni kannalta. Tämä kuulostaa itsekkäältä näin esitettynä, mutta tarpeettomaan tuhlaamiseen ei kohdallani ole ollut koskaan varaa.




 

    Euroopassa matkaillessani avasin muutaman kerran Suomen eri uutispalvelut ja hämmästyin aiheita. Palattuani kotiin selvittelin hiukan perusteellisemmin taustoja ja hämmästyin lisää. 

    Koronan aikaan ei saanut ryssitellä mutta nyt saa natsitella. Varsinaiseen rotusortoon ovat syyllistyneet kaikki, osa huomaamattaan. Rasismiko on synonyymi rotusorrolle? Suomen kieleen imuroitavien vierasperäisten sanojen kotouttaminen ei ole sujunut aina mallikkaasti. Minulle jokainen ihminen on lähtökohtaisesti samanarvoinen, mutta hänen on itse luotava arvonsa - otettava oikeutuksensa. Kukaan meistä ei ole kritiikin ulkopuolella, eikä kenenkään tietä tule tasoittaa.

    Entäpä Venäjä? Kaikki venäläisten kanssa tekemisissä olleet ymmärtävät, että toisen maailmansodan tarina on heille tärkeä. Tässä tarinassa he näkevät natseja joka puolella ja taistelevat yhteisenä punarintamana koko maailman pahuutta vastaan. Ongelma on, että heidän tarinansa toisesta maailmansodasta on täysin eri todellisuudesta, kuin se tarina, minkä oma isoisäni minulle kertoi. Lisäksi venäläiset ovat erilaisten informaatiovaikuttamisten keinoin luoneet omaa todellisuuttaan ja saavuttaneet tavoitteensa: hajaannuksen - muuallakin kuin omassa maassaan.

    Mielestäni ihmisyyteen kuuluu olennaisena osana hiljaa oleminen. Tässä minä olen huono esimerkki, mutta yritän jatkuvasti parantaa. Tarkoitan tässä yhteydessä hiljaa olemisella sitä, että ei kommentoi asiasta, josta ei ole omia, konkreettisia kokemuksia. Elävä esimerkki, tai pikemminkin kuollut, on keskustelu metsästyksestä ja kalastuksesta siitä näkökulmasta, että tuotetaan kärsimyksiä eläimille. Olen varma, että eläimet kärsivät eläessään yhtä paljon kuin ihmiset. Vättäisin, että ihminen kärsii vielä paljon enemmän luodessaan itselleen omaa todellisuuttaan. Eutanasiakeskustelu on tästä erinomainen esimerkki - sitähän ei edes käydä. On hämmästyttävää, että ihminen ei saisi päättää omaa elämäänsä tarpeen niin vaatiessa. En osaa kuvitella mitään henkilökohtaisempaa. Toivon yksinkertaista lisäystä Suomen perustuslakiin, ilman mihinkäänjohtamatonta arvokeskustelua.


 

    Minun todellisuuteni on tällä hetkellä väsynyt. Kolmenkymmenen vuoden juoksemisen jälkeen realisoitunut filosofinen kiteytys: Tavoittelemalla jatkuvasti jotain jostakin, ei ole koskaan tässä ja nyt. Yksinkertainen lause, lähes mahdoton toteuttaa. Mahdoton ymmärtää ilman kolmenkymmenen vuoden mielen ja kehon harjoitusta.

    Tästä ei edemmäs. 




VIIKKO 33. HARJOITTELU

Ma- 10,01 km - 1.20. Väsynyt, juoksemattomuus painaa - rutiininpuute.

Ti- Lepo

Ke- 20,19 km - 2,34. Härkäjärvi, osittain erittäin kovaa polkuihin nähden.

To- 20,02 km - 2.19. Asvalttia ja hiukan hiekkatietä. Illasta marjastusta Kirsin kanssa 7,19 km - 1.53.

Pe- Lepo. Väsyneet jalat.

La- 12,36 km kevyttä vauhtileikittelyä - 1.23. Väsynyt.

Su- 11,03 km - 1.18. Palauttavaa juoksua poluilla, väsynyt terveesti. Iltapäivällä Kävelyä Kirsin kanssa 6,21 km - 1.23.

Yhteensä juoksua 73,6 km - 8:56

Huvittaa. Joku nuori kertoi tähtäävänsä 6000 askeleeseen laihtuakseen. Hyvä että tähtää ja hyvä että laskee askeleensa. Mutta jos oikeasti haluaa tulla kuntoon, on se vasta hyvä alku. Asennetta! Eilen käytiin Kirsin kanssa mönkkärillä kalassa ja marjassa. Kello näytti illalla yli 30000 askelta ja yhtään en juossut. Omaa todellisuuttaan on joskus hyvä ravistella ihan itse.

Lopuksi muutamia kuvia lenkkien varrelta.





"Don`t let the old man in."  -Clint Eastwood  (Älä päästä vanhaa miestä sisääsi. / Älä päästä vanhuutta sisääsi.)

Saa sen ulos sieltä...


    

maanantai 14. elokuuta 2023

KEHYS JA KUVAN TAUSTA

 

Lenkillä Pyhävaaralla.

Kalalla eräällä järvellä.

Yritin pyrkiä arkirytmiini pitkän matkustamisen jälkeen. Kasatessani ajatuksiani ultrajuoksua, mutta etenkin kirjoittamista varten häkellyin: arkirytmiä ei ole ollut viimeiseen seitsemään vuoteen! Tuon ajanjakson olen asunut Nellimissä, Inarin Lapissa.

    Pitäisikö kaikilla ihmisillä olla arkirytmi, entä viitekehys? Tausta? Tarkoitan näillä omiin asenteisiin vaikuttavia tekijöitä. Pitäisikö minunkin pysyä lestissäni, kuten vanhan sanonnan mukaan suutarinkin. Miten voi kehittää itseään, kun zen-filosofian mukaan sitä ei ole. Minulla, kuten useimmilla muillakin, on sisäsyntyinen tarve uudistua. 

    Eräänlainen ajatusten uudistaminen pitää virkeänä, pakottaa ajattelemaan uusilla tavoilla. Helpommalla pääsen kirjoittamisen kanssa, se on jatkuvasti uuden luomista. Vaikeinta on ultrajuoksun kanssa. Kun on juossut kolmekymmentä vuotta, voinko löytää enää mitään uutta?

    Kirjoittaessani kirjaa näen kuvia. Kuvat ovat todellisuudesta tai tarinasta, mutta missään tapauksessa en kirjoita koko kuvasta. Kuvalla on myös tausta. Ainoastaan minulla on mahdollisuus katsoa sinne. Kuvani ovat aina tiukkaan rajattuja, kehystettyjä yleensä mustilla kehyksillä. Kehyksetön kuva on loputon, eikä sitä voi kuvainnollisesti sanoen katsoa niin, että ymmärtäisi mitä kuvassa on.

    Ultrajuoksussa on myös tausta. Hyvä harjoittelu perustuu taustalla oleviin hyviin asioihin. Pitää olla aikaa harjoitella ja toipua. Pitää antaa itselleen mahdollisuus kehittyä. Pitää olla juoksussaan läsnä. Ultrajuoksun kuvassa ei voi olla kehyksiä. Omaa kehittymistään ei voi rajoittaa, jos haluaa ylittää itsensä. Ylittää omat kehyksensä.


Koko elämässäkään ei pitäisi olla kehyksiä. Dalai Lamalta kysyttiin mikä ihmiskunnassa yllättää häntä eniten. Hän vastasi:

"Ihminen. Koska hän uhraa terveytensä, jotta saisi rahaa. Sitten hän uhraa rahaa saadakseen takaisin terveytensä. Sen jälkeen hän on niin huolissaan tulevaisuudesta, että hän ei nauti tästä hetkestä, mistä seuraa, että hän ei elä tässä hetkessä eikä tulevaisuudessa. Hän elää ikään kuin hän ei koskaan tulisi kuolemaan, ja sitten hän kuolee ilman, että on koskaan oikeastaan edes elänyt."

Tuohon ei ole mitään lisättävää. Ja juuri tuon takia ei minulla ole arkirytmiä. Olen poistunut kuvasta, pois kehyksistä. Tausta hiukan vielä haittaa, mutta se häipyy tässä jatkuvassa olemisen virrassa.



VIIKKO 32. HARJOITTELU

Ma- 10,04 km hiekkatietä - 1.15. Kävelin vajaan kaksi kilometriä kun kustantajani soitti.

Ti- Lepo

Ke- 13,23 km Nellimin vaaroilla kuntouttavaa juoksua - 1.53.

To- 14,25 - 1.41. Asvalttia, Kaitavaaran huipulle hiekkatietä.

Pe- 6,10 km  poluilla - 43 min.

La- 21, 36 km asvalttia kylällä - 2.26. Muoto ja meditointiharjoitus; 3 x 7 km keskittyen. Zen.

Su- 8,03 km - 1.02. Haapakurussa koipien oikomista kala- ja marjareissun jälkeen.

Yhteensä 73 km - 9:03.

 






Nellimiin on avattu viihtyisä kesäkahvila anniskeluoikeuksin, jossa saa myös ruokaa.



tiistai 8. elokuuta 2023

KOTIINPALUUN RIEMUA

Kotona!

 

Joku minua viisaampi on joskus sanonut: "Haaveet toteutuvat harvemmin, unelmat useammin."

    Taustalla lienee ajatus ihmisestä, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa eteen. Haaveilijat haaveilevat saamatta aikaiseksi mitään.

 

Tätä edellisessä päivityksessä 25.7. olimme 3400 kilometrin päässä kotoa, pienessä ranskalaisessa kylässä. 

    Nyt olemme kotona. 14 maata ja 11895 kilometriä. Ei huono. 

    Unelma tarjota Kirsille Lissabonissa kaunis illallinen toteutui. Kuitenkaan kumpikaan emme kaupunkiin erityisemmin ihastuneet. Lissabon näytti kuumassa heinäkuun paisteessa sotkuiselta ja meluisalta, toki myös kiinnostavalta monikerroksisen historiansa ansiosta.

    Paluu Portugalissa ylös pohjoiseen- Pohjois-Espanja - Ranska - Belgia (hiukan sivuttiin) - Luxemburg (hiukan sivuttiin)- Saksa- Tanska - Ruotsi, josta Haaparannasta kotiin pohjoiseen.

    Pitkä matka ja monenlaiset kulttuurit herättivät monenlaisia ajatuksia. Päällimmäinen ajatus on, että Inarin Nellim on hyvä paikka asua. Täällä on raikasta ilmaa ja kirkasta vettä, sekä tilaa nauttia niistä.

    Me Kirsin kanssa emme ole museoihmisiä. Haluamme nähdä ja tavata tavallisia ihmisiä tavallisessa arjessaan. Tämä toteutui jokaisessa maassa.

    Heinäkuu oli Euroopan mittaushistorian kuumin. Tästä syystä jätimme Espanjan keskiosat väliin, emme halua paistua tai joutua kananmunankokoisten rakeiden rummutettaviksi.

    Koko matkan hienoimpia kokemuksia oli Praha, Ranska, Tanska ja Saksa osittain. Seisoimme Saksan moottoriteiden Staussa, eli ruuhkassa, varsin huolellisesti. Myöhästyimme oikeastaan vain kaksi päivää, koska osuimme Euroopan lomakauden alkuun. Toki tämä, kuten kuumuuskin, oli tiedossa.

    Mitenkään halpaa ei matkailuautoilu tällä tavalla Euroopassa ole. Esimerkkinä voisi mainita Tanskan siltamaksut, yhteensä hieman yli 200 euroa ja Ranskan moottoritiemaksut. Toisaalta en ole ikinä ajanut niin hyvää ja hiljaista asvalttia, joten en moiti.

    Eilen istuimme kalareissulla Sulkusjärven Aittasaaressa, katsoimme toisiamme tulen loimutessa - Lappia emme vaihda mihinkään.


 

Jälkikirjoitus:

Moni lukija, joka on seurannut matkamme Facebook- ja Instagrampäivityksiä, odottaa minun nyt lausuvan jotain ilmastonmuutoksesta. Kuten Facebookkiin kirjoitin, kauhistuin Espanjan ja jossain määrin Portugalin kuivia aromaisemia. Kauhistuin myös Lissabonin sotkuja, muovipulloja ja muita eritteitä. Roskaa aivan liikaa luonnossa. 

    Jo takavuosina espanjalaiset hautasivat rikkinäiset kodinkoneensa ja muovijätteensä golfkenttien alle. Nyt siellä sentään jo hiukan yritetään, kuten Saksassakin.

    Kuitenkaan en vieläkään ymmärrä, miksi pieni Suomi on ottanut Euroopan kunnianhimoisimman hiilineutraaliustavoitteen. Kaikki jauhavat, että meillä on varaa. Jos katsoo julkista terveydenhuoltoa, vanhustenhoitoa, teiden ja siltojen korjausvelkaa sekä jossain määrin koulutusta, niin ei ole. 

    Ei varmasti ole!

    On lapsellista olettaa, että Afrikan, Intian ja  Kiinan vaurastuvat massat toimisivat toisin kuin me aikanamme. He haluavat kaiken sen saman, minkä me olemme jo saaneet. Ja se ei taatusti synny päästöittä.

    Jos tunnette tarvetta: kommenttiosioon omia mielipiteitä omalla nimellä, ei poliitikkojen jargoneita. Kiitos.

 

MÄ OON REKKAMIES

    Joku kysyi eikö maailma pyörisi ilman, että hammastahnaa rahdataan maapallon toiselta puolelta. Lopettakaa sitten hampaidenpesu, jos se on niin vaikeaa.

    Oletteko miettineet, kuka maksaa sähköautojen latausinfran. Entä miksi sähkön siirtomaksuissa on Suomessa valtava hintahaitari. Niinpä. Joku ne piuhat maksaa. Miten raskaan liikenteen sähköistäminen onnistuu. Nyt on jo hybrideitä, mutta paljonko akkurekka painaa ja paljonko siihen voi laittaa kuormaa.

    Vinkujia riittä, mutta harva hyppää rattiin ja tekee sen minkä aikamies vain voi...




VIIKKO 30.

Ma- 6,75 km - 51 min. Ranska Château-Larcher.

Ti- Lepo

Ke- Kävelyä Kirsin kanssa Saksan Trierissä kaupungilla 9,13 km - 2.24.

To- 10,01 km - 1.07. Schwalmstadt, Saksa.

Pe- Lepo

La- Kävelyä Tanskan Gaskintin suojelualueella 2,37 km - 39 min.

Su- Pyöräilyä Kirsin kanssa 11,60 km - 1.18. Tanska Galskint, Fynin saari.

       12,51 km - 1.19. Tanska Galskint.

Yhteensä 29,27 km juoksua.

 

HEINÄKUUSSA juoksua yhteensä 116,13 km.

 

VIIKKO 31.

Ma- Lepo

Ti- Lepo

Ke- 3,20 km kävelyä Kirsin kanssa paikassa nimeltään Äs ja Äspus - 50 min

       6,06 km - 42 min. Iltalenkki lähellä Skulebergettiä Dockstassa Ruotsissa.

To- Kirsin kanssa vaellus Skulebergetille 5,00 km - 1.39. Vertikaalista nousua 306 metriä.

Pe- Lepo

La- Kotona Haapakurussa, kaatosade 10,04 km - 1.07.

Su- Nellim linjan lenkki 10,03 km - 1.09.

Yhteensä juoksua 26,09 km.


LISÄÄ KUVIA MATKAN VARRELTA

Eurooppa palaa. Juu osittain, ja minä juoksen kuoritakissa Saksan Treysassa. Kaatosade.

Rehellistä puunkaatoa Saksassa.

Versio tanskalaisesta voileivästä.

Tanskalainen ulkoilualueen grillipöytä ja nokkela varis.

Ruotsalaista muinaismaisemaa.

Teltta valmiina peräkärryssä, jossa nukutaan.


Yksityiskohta Saksan Trierin eräästä kahvilasta.

Karhunvatukka kypsyy Moselin laaksossa.

Rantatuoli 30-luvun tyyliin. Saksa.

Ruotsalainen peruna ruotsalaisessa liikenneympyrässä.

Ruukkialue Ruotsi, Gysingen.




Tanskalainen ampiainen jäätelökioskilla.



Kauriiden suojelualue Tanskan Fynillä.

Tanskan Fyniltä, hienoa metsää.

Suomessa tästä joku kantelisi oikeusasiamiehelle, Ruotsissa vaan naureskellaan.

Skulebergetillä Ruotsissa.


Luulajan rantaparkki.

Kivi tuli lasiin. Pohjoisruotsin tiet ovat huonossa kunnossa. Korjaus (lasivakuutus) matkalla kotiin Torniossa. Polar- Automaalaus Oy ja Hannu Toppala. Suosittelen, hyvä palvelu.

Elämä matkailuautossa ei poikkea elämästä kotona muuten kuin, että tilaa on vähemmän ja sauna puuttuu!