Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

maanantai 23. kesäkuuta 2014

HISTORIAA HALKI SUOMEN JUOSTEN

Esipuhe

Oma ultrajuoksuni on vuosi vuodelta kääntynyt enemmän filosofiseen suuntaan. Mitatulla ajalla tai mitatulla matkalla ei ole ollut suurta merkitystä minulle henkilökohtaisesti. 
Sensijaan juostun matkan varrella koetut kokemukset puhuttelevat vielä vuosia tehdyn jälkeenkin. Matkojen varrella tavatut ihmiset ja heidän kansssaan jaettu positiivinen liikuminen eteenpäin kantaa päivästä toiseen.
Ultrajuoksussa on usein kysymys uskosta. uskosta itseen, omiin kykyihin mutta myös uskosta voimaan. Tätä voimaa ihminen kääntyy hakemaan itsestään omien voimien loppuessa. Juuri tuolla hetkellä sopusointu ympäröivän kanssa punnitaan. Paremmaksi ihmiseksi tulee vain olemalla oma itsensä rehellisen nöyrästi ja uskomalla.
On uskallettava heittäytyä. On uskallettava unelmoida. 
Joskus on myös uskallettava antaa itsensä Jumalan käsiin; tässä olen - jatkuuko matka huomenna, minä sitä en päätä mutta lupaan yrittää.
Nykyisin tiede on kaukana henkisyydestä. Maailmalta kuitenkin kuuluu viestejä huipputiedemiesten omien henkilökohtaisten kokemusten kautta : olisi aika yhdistää tiede ja henkisyys. 
Mitä saisimmekaan silloin aikaan ? Mihin pääsisimme ? Eli kuinka kauas ? Ja pitäisikö yleensä kauas päästä ?
Olen juossut Tuhat Mailia Elämälle halki Suomen. Olen päässyt kauas juosten omin jaloin viimeisten 20 vuoden aikana. Kohta 65000 juostua kilometriäni ovat antaneet kuitenkin vain yhden vastauksen : Matka jatkuu, aina yhtä uteliaana seuraavan mutkan taakse.
Onnellisuus on usein lähempänä kuin osaatkaan kuvitella mutta silti kehotan Sinua unelmoimaan. 
Tee haaveistasi totta. Valitse oma polkusi. Uskalla. Olkoon voima kanssasi.

Hämeenkyrön Käpykolossa 23.6.2014 Pasi Koskinen, ultrajuoksija.HISTORIAA JALAN JA SUOMEN HALKI JUOSTEN

päivitetty viimeksi 25.6.2021

1960 kävelivät Aila Sorvaniemi, Toivo Mäntykivi ja Ismo Salonen Utsjoelta Helsinkiin.

Kilpakävelijä Erkki Vuolukka käveli Suomen halki. Aika kultaa muistot mutta vuosi lienee ollut 1971. Reitistäkään ei ole tietoa.

1972 Maija Tuhtonen käveli Utsjoelta Hankoon 1420 km 24 päivää. Mukana kävelivät Ville Hovivuori, Aarne Kiuru ja Jouko Punnonen.

2000 Erkki Lampen käveli Helsingistä Näätämöön 6.6. -28.7. ja jatkoi Jäämerelle asti.

2005 Eero Oura käveli Vironlahdelta Nuorgamiin 1660 km, aikaa meni 6 viikkoa.

2008 sauvakävelivät Kari Heljasvaara Ja Pasi Kemppainen 1340 km Utsjoelta Helsinkiin.

1981 Simo Nikula juoksi 1320 km Utsjoelta Helsinkiin. Aikaa meni 16 päivää.

1992 Seppo Leinonen juoksi Nuorgamista Helsinkiin 1396 km. Aikaa meni 13 päivää 23 tuntia ja 21 minuuttia. (Toisissa lähteissä mainitaan 16 minuuttia ja 21 sekuntia) 3. -17.5.1992

1995 Reino Uusitalo juoksi Nuorgamista Pyhtäälle Kotkan kautta kolmessa viikossa 1300 km.

2009 Maria Tähkävuori juoksi Nuorgamista Helsinkiin ensimmäisenä suomalaisena naisena, 1338 km, aikaa meni 14 päivää.

2011 Keijo Ikäläinen juoksi 1651 km Nuorgamista Hankoon, aikaa meni 22 päivää. Keijon oman mittarin mukaan matkaa tuli 1707,98 km joten tuhat mailia ylittyi varmasti.

2013 Heikki Tanskanen juoksi Nuorgamista Hankoon 1437 km, aikaa meni neljä viikkoa. Johtuen omasta huollosta tämä sisälsi edestakaista juoksua osittain.

2014 Pasi Koskinen juoksi Nuorgamista Hankoon 1622 km. Aikaa kului 27 päivää 15 tuntia ja 22 minuuttia. Juoksu päättyi Tulliniemeen ja matkan varrella juostiin muutama lyhyt lenkki Perniön Suomi Juoksun 100 kilometrin kilpailun reitillä. Tuhat mailia täyttyi tässäkin 12.5 - 8.6.2014.

1. - 30.7.2017  Heli Lehtinen, Mikko Perttula, Jyrki Leskelä, Juha Nurmela, Rebekah Thomas, Mikko Liukka, Julian Aull, Janne Korpela ja Sami Putkisaari juoksivat Suomi100 - juoksussa keskimäärin 46 kilometriä päivässä reitillä Nuorgam - Helsinki. Reitin pituus noin 1390 km. 

Kirsi Tyni juoksi ensimmäisenä suomalaisena  naisena Nuorgamista Hankoon 2021. Kirsi aloitti urakkansa Nuorgamin pohjoisimmasta pisteestä 31.5.2021 kello 10.01 ja saapui perille 23.6.2021 kello 04.49.Hangon kauppatorille. Kilometrejä kertyi 1441,85. Tarkasti laskien tämä on 23 päivää 18 tuntia ja 48 minuuttia.

Kuten Suomen maantiedon perusteet omaava kansalainen huomaa tulokset eivät ole keskenään vertailukelpoisia koska reitti on ollut erilainen kaikilla. Nuorgam, Utsjoki, Helsinki ja Hanko ovat mukana mutta eivät kaikilla ja toiset ovat huvikseen kierrelleet jopa itäsuomessakin vastuun siirtyessä kuulijalle. 
Lappia pelkääville kerrottakoon että Nuorgam on eri asia kuin Utsjoki ja etelää pelkääville kerrottakoon että Helsinki ei siis ole Hanko. Eikä Hangossa ole Paavo Nurmen patsasta.
Sensijaan peräkkäisinä päivinä yhtämittaa juosten ovat tuhat mailia ylittäneet suomalaisista joko virallisessa kilpailussa tai virallisesti dokumentoidussa omassa juoksussaan Seppo Leinonen, Maria Tähkävuori, Pekka Aalto, Keijo Ikäläinen ja Pasi Koskinen.
Todetaan tässä myös että tuhat mailia ei siis ole tuhat kilometriä vaan 1609 kilometriä. Nämäkin menevät sekaisin usein.
Ylläoleva luettelo ei ole täydellinen muuten kuin juoksijoiden osalta. On menty halki hiihtäen ja rinkka selässä ennenkin ja tullaan menemään vieläkin. Moni ei melua ole halunnut pitää kun on saanut juosta tai kävellä - ei ole ollut siis pakko.

Olen koonnut nämä jälkipolville ihmeteltäväksi. Emme ole ihmemiehiä emmekä -naisia mutta me olemme uskaltaneet.
  
Täydennän mielelläni luetteloa. Sähköposti on blogin oikeassa yläreunassa.

Lähteet :
Altti Luoma, Tampereen Taivaltajat
Tero Töyrylä; vanhat Ultrajuoksija-lehdet
Endurancen arkistot
Olavi ja Kalevi Montelan arkistot
Pasi Koskisen arkisto
Seppo Leinonen


"Ihmisellä on aina ollut jalat ja moni sanoo pystyvänsä...siitä vaan sitten, ei meidänkään pakko ollut juosta..."- Olavi ja Kalevi Montela
"Sata kilometriä päivässä näyttää nätiltä paperilla mutta lähdetäänpä vetämään..."- Seppo Leinonen
"Ihmisellä on aina ollut jalat mutta ei ferrarin moottoria..."- Kalevi Montela
"Kyllähän se kun ottaa aikaa..."- Tuntematon mies Lapista sätkä huulessa
"Eikö ole muuta tekemistä..."-  Eräs tamperelainen taksikuski
"Oletko hullu..."- Eräs lääkäri

"Mulla oli sikahauskaa, naurettiin pojan kanssa puolet reissusta ja menin tosi hiljaista vauhtia." - Kirsi Tyni

"Koskaan ei saa luovuttaa mutta joskus pitää antaa vähän periksi..."- Mauno Koskinen, Pasi Koskisen yksikätinen pappa. Käsi meni Kollaalla...

 

OPUS K - Suomen halki juosseiden salaseura - Me toteutimme unelmamme!

 

8 kommenttia:

 1. Lujaa tahdon ja kunnon osoitusta kaikilta omissa suorituksissaan. Hieno koonti Pasilta.

  VastaaPoista
 2. Onnittelut Suomen halki juoksustasi.
  Suomen halki taivaltaneiden listaan voisi mielestäni lisätä Eero Ouran.
  http://joensuunlatu.sporttisaitti.com/talvi/eero-etelanavalle/mika-mies/
  Vironlahdelta Nuorgamiin 1660km kuudessa viikossa.Kaverin pitkien reissujen lista on muutenkin kunnioitusta herättävä.

  Terv.Petri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Petri ja hyviä melontoja sinulle.

   Eero Oura lisätty, kiitos infosta linkkeineen.

   Poista
 3. Eihän tuo linkki näemmä toimi enkä viitsi uudestaankaan yrittää.Tämä on minua vahvasti kiinnostava aihe ja nyt se jäi päähän myllertämään.
  Vuonna 2000 Erkki Lampen käveli kotoaan helsingistä jäämerelle.On kirjoittanut tästä myös kirjan(neljä retkeä halki suomen).
  Sitten vielä 90luvulla joku heppu (taisi olla Mäkinen,mutta tämä on hatara muistikuva)käveli suomen ympäri rajoja myötäillen.Luonnollisesti sillä reissulla tuli myös suomen halki käveltyä.
  Taitaa näitä olla vielä muitakin,pitäisi netistä alkaa kaivelemaan mutta kun töitäkin pitäisi ehtiä tekemään...

  -Petri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se linkki toimi täällä Hämeenkyrössä, on laaajaaa kaistaa ;)

   Poista
  2. Ai toimii vai,no hyvä.Empä sitten malta olla laittamatta linkkiä Lampenin matkakertomukseen. http://www.saunalahti.fi/~elampen/lahdin_kavelemaan/lahtoruutu.html
   Kannataa tutustua myös muihin kertomuksiin ja kolumneihin.Olen saanut niistä monia hyviä lukukokemuksia.

   -Petri

   Poista
 4. Kävelytempauksia löytyy yllättävän paljon tällä välillä. Itselläni muistuu mieleen tällainen tempaus muutaman vuoden takaa: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288338363104.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jyrki ja liikunnan riemua sinne Rotuaarin yläpuolelle.

   Poista