Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

maanantai 31. tammikuuta 2022

ELÄVÄÄ

 


Tätä kirjoittaessani pakkanen naukuu kilpaa auringon kanssa kolmeakymmentä ja lapintiainen hakkaa raivoisasti talimakkaraa työpöytäni edessä olevan ikkunan takana hongassa. Lintulaudan alta jokirantaan juovattelee jäniksen polku. Kirsi ripusti kaalia roikkumaan mutta jänis ei innostu, sensijaan se kaivaa lumen alta auringonkukansiemeniä ja vuolee rannan ryssänmaalta männynkuorta henkensä pitimiksi.

---

Syvä pettymys perutun hallikilpailun vuoksi alkaa olla käsitelty. Ultrajuoksun suhteen olen pudonnut tyypilliseen välitilaan. Kilometrien vähentyessä menneistä vuosista muistuttavat esiinnousevat kivut eri puolilla kehoa. Sinänsä hauska yksityiskohta: jalkani tulevat levosta kipeäksi - yleensä se on kai toisinpäin vai onko? En enää muista. Liian alas en liikuntamäärää voi päästää, eikä siihen ole haluakaan. Varsinainen harjoittelu on kuitenkin tauolla nyt.

    Endurance 24 tunnin hallijuoksu peruttiin kiristyneiden koronamääräysten takia juuri ennenkuin keskustelu koronarajoitusten täydellisestä purkamisesta alkoi. Valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen muiden oikeusoppineiden ohella on peräänkuuluttanut avointa tietoperustaa. STM - THL välillä on kummallisia kiemuroita ja on oletettu olevan jonkinlaista ohjailua kulissien takana. (Sosiaali- ja terveysministeriö - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.) On olemassa jokin merkillinen riskipistemalli mihin määräysten kiristäminen perustuu. Tälle mallille ei näytä Suomessa olevan kykyä tuottaa avointa tietoperustaa toisin kuten esimerkiksi Saksassa. 

---

Olen äärimmäisen huolissani kehityksestä, jolla asetuksella ohitetaan laki, myös perustuslaki. Ei voi olla minkään poliittisen suuntauksen etu, että Suomea väkisin pidetään kiinni. Vaikka kuinka Suomea yritetään demokratian keinoin viedä sosialismiin, ei sekään anna oikeutta tuhota ravintola- ja kulttuurialaa kokoontumisrajoituksilla tai elinkeinovapauden täydellisellä estämisellä.

---

Minut on rokotettu kolmasti ja missään tapauksessa en neljättä piikkiä ota. Raja on minunkin elimistölläni. Tästä on nyt päästävä jatkamaan eteenpäin normaalisti, ja ehdottomasti luokiteltava korona normaaliksi sairaudeksi.

---

Edelläkirjoitettua saattaa joku pitää populismina, mutta todellista populismia on sulkea yhteiskunta ja vaatia, että kaikilla sen jäsenillä asiat ovat yhtä huonosti. Vapaus päättää menemisistään ja tavasta elää on ohittamaton.


 

Talviolympialaiset Kiinassa ovat nostaneet esiin ihmisoikeuskysymykset. Suomalainen ja sitkeä väite, että urheilussa ei olisi politiikkaa, on lapsellinen. Kautta aikain on kiistelty eriväristen urheiluliittojen välillä kuka Suomea saa tai voi edustaa. Huippu-urheiluun on satsattu paljon viimeaikoina ja vastineeksi on saatu vähän mitalleja. Kunnianhimon puute ja etenkin se, että satsattu raha ei kohdennu urheilijoiden hyväksi, ei ainakaan lisää mitalien määrää. 

    Turha nillittää, että olemme pieni kansakunta ja meillä on vähän urheilevaa massaa. Karu totuus on, että osa meistä tykkää maata ja syödä liikkumatta lainkaan. Kun nuoren urheilijan perusliikuntatausta on liian kapea ja vähäinen, ei hänestä voi kehittyä huippu-urheilijaa. Ei missään lajissa.

---

Liikunnan merkitys mielenterveyden ylläpitämisessä on kiistaton. Illuusio, että minä en tee muuta kuin juoksen ei pidä paikkaansa, mutta minunkin on liikuttava pysyäkseni järjissäni. Liikkuminen ei tarkoita aina minun(kaan) tapauksessani 30 kilometrin päivittäistä juoksuannosta, vaan vaikkapa tunnin kävely Kirsin kanssa riittää mainiosti ylläpitämään vireyttä niin mielen kuin kehonkin osalta.


 

Monipuolisen liikunnan harrastaminen tukee myös moottorilajeja. Moottorikelkkailu, mönkijällä ajo tai moottoripyöräily sujuvat parempikuntoisena huomattavan paljon enemmän nautittavammin, kuin pelkkää massaa satulassa konevoimin edestakaisin hytkyttämällä.



 

Ahkion kunnostuksessa pääsin maaliin. Käsillä tekeminen ja suunnittelu pitävät yhtälailla vireyttä yllä. Loijakka on käytössä koeteltu ja toimivaksi todettu. Jossain vaiheessa siihen täytyy rakentaa puolikuomu, jotta matkustusmukavuus paranee.



 

    Moottorikelkka-ahkion lisäksi minulla on perinteinen puinen parireki, jossa 2 - 3 ihmistä matkustaa erämaahan kelin salliessa mukavasti tavaroineen. Nämä välineet ovat osa räätälöityä eräopastusvälineistöani. Kykenen tällä Nellimin seudulla organisoimaan tilauksesta erilaisia ulkoaktiviteetteja kiinostuksen mukaan. Talvikalastus, hiihto- ja lumikenkäily sekä kaikki muu luontoliikunta ympäri vuoden. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä. Osoite löytyy tämän blogin sivupalkista. 

---

Olen vuosien varrella tässä blogissa kirjoittanut varsin avoimesti kokemuksiani matkan varrelta. Minä olen edelleen äärimmäisen vaikea ihminen itselleni - osittain. Pystyäkseni kirjoittamaan julkaisukelpoista tekstiä tai ylittääkseni itseni ultrissa on oltava rosoista pintaa mihin tarttua. Toisaalta kirjoittaminen kuin yhtälailla ultrajuoksukin vaatii nöyrää asennetta ja irtipääsyä oman navan tuijottamisesta.

    Minulla on aikaa pari vuotta kuusikymppisiin, mutta tavoite on joka päivä olla muuttumatta samanlaiseksi kuin osa ihmisistä muuttuu jo nuorempana - elottomaksi.


 

 

VIIKOT 3. - 4.

Ma- Lepo

Ti- Matolla 11 km - 1.07. Pyramidiharjoitus vaihteluksi.

Ke- 16,50 km - 1.53. Virtaniemeen.

To- Lepo

Pe- Hiihtoa vaaroille latusuksilla ilman latua latupohjilla 12,16 km - 1.41

       Heti hiihdon päälle hölkkää 5,73 km - 38 minuuttia.

La- Lepo

Su- Matolla 5,05 km - 35 min. Hirveä vitutus ja motivaatiopula.

Juoksua 38,3 km - 4:15.

Ma- Tiellä 10,21 km - 1.06.

Ti- "Lepo" Mökillä saatanalliset lumityöt ja muuta äheltämistä.

Ke- Umpi- kantohanki 6,25 km - 1.31. Metsäsukset.

To- Lepo

Pe- 8,17 km - 1.01. Kylällä.

La- tiellä 15,61 km - 1.45.

Su- Kävelyä 2,62 km - 34 min. Järkyttävän kylmä tunne iholla vaikka "vain" - 24 C, kosteus.

Juoksua 33,9 km - 3:54. 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti