Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

torstai 3. maaliskuuta 2022

MATKALLA MAALIIN


 

 

Elämä on kehittymistä, liikettä ja jatkuvuutta. Jos jää paikalleen odottamaan, mitään tuskin tapahtuu.

   Ne jotka ovat seuranneet tätä blogia vuosikausia, ovat tottuneet siihen, että kun en päivitä blogia viikottain, niin matkustan tai minulla on käynnissä muuta aikaani sataprosenttisesti vaativaa toimintaa. Tämä muu toiminta näkyy suoraan harjoittelussani, joka on viikoilla seitsemän ja kahdeksan laitettu lainausmerkkeihin. Toki kaikki liike on eteenpäin, harjoitusta ja jatkuvuutta, mutta ero tulee määrästä ja intensiteetistä. Toisaalta minun on hyvä olla näinkin välillä - vähän vähemmän juosten. Olenhan tullut jo aika pitkän matkan.

 

Viikolla seitsemän lastasin toisen moottorikelkoistamme, Ski Doo Summit 800 R:n peräkärryyn ja vein sen Rovaniemelle Kelkkapurkaamo Karvolle. Vaihdoin sieltä tilalle Lynx 49 Ranger kelkan. Voin suositella Jaakko Karvon yritystä lämpimästi, jos jossain on asiantuntemusta kelkoista niin siellä on.

Halusin pitkän Summitin tilalle taittoperällä varustetun enemmän työ/retki/yleis tyyppisen kelkan. Ranger on ollut suosittu poro- ja rajamiesten keskuudessa hyvän käsiteltävyytensä sekä etenemiskykynsä vuoksi. Halusin myös pienemmän, 600 kuutioisen moottorin bensiininkulutuksen pienentämiseksi.

    Minun uusi Lynxini on käytetty, vuosimallia 2016 ja paljon ajettu. Siihen tehtiin niin sanottu ennakoiva koneremontti kunnollisilla osilla. Kelkka on säädetty minulle, muun muassa kytkin on täysin erilainen kuin alkuperäisesti. 

   Vaikka ette olisi kelkkailusta kiinnostuneita, lienette kiinnostuneita järkevästä, säästävästä elämäntavastani. Minä en ryntää heti tarpeen tullessa ostamaan uutta, vaan mietin miten voin rahaa säästämällä saavuttaa tavoitteeni. Toistaiseksi olen ollut Lynxiin valtavan tyytyväinen, myös vaikeissa olosuhteissa. 

   Kelkka on meille pohjoisessa arkiväline mökkimatkoihin, talviverkoilla ja kalassa käymiseen tai muuhun eräretkeilyyn liittyvä kulkuneuvo. Meidän etäisyyksillämme on lapsellinen ajatus edes yrittää aina arjessa kulkea lihasvoimin ennenmainittuja matkoja.


Viikolla kahdeksan suuntasin matkailuauton keulan Helsinkiin. Riemukkaiden talvikelien jälkeen pääsin Rastilan tutulle leirintäalueelle. On ihan siinä ja siinä kannattaako meiltä Nellimistä ajaa pariksi päiväksi Helsinkiin. Lennot ja hotellit kustantavat vain hieman enemmän kuin mitä matka matkailuautoillen maksaa.

   Tapasin Helsingissä Käsitekirjojen väkeä, Samin ja Niilon. Allekirjoitin kustannussopimuksen ja painimme reilut neljä tuntia käsikirjoituksen tekstin parissa Samin kanssa, sitten lähdimme lenkille. Kirja ilmestyy syyskuun alussa ja tulee myyntiin kirjaverkkokauppoihin. Julkaisutilaisuudet pidetään Helsingissä ja Ivalossa. Tästä kaikesta lisää sitten kun aika on.


Tätä kirjoittaessani työpöytäni on täynnä papereita alkaen isoisieni sotakantakorteista päätyen käsikirjoitukseeni. Viimeiset viilaukset ovat menossa ja joitakin tarkistuksia ja lisäyksiä romaani vielä vaatii. Saan tai minun on pakko palata jälleen asioihin, joita en enää haluaisi muistella - sensijaan tarinan haluan kertoa.

   Tätä kirjoittaessani tulee entistä enemmän arvoonsa tässä hetkessä läsnäolo tässä maailmantilanteessa. Sosiaalisen median alustoiltani, Facebookista ja Instagramista, löytyy muun muassa video kustannussopimuksen allekirjoittamisen tunnelmista. Sosiaalinen media on kuitenkin vain murto-osa, omanlaisensa palvelija. Rauha oikeaan läsnäoloon syntyy menneisyyden kanssa tasapainossa juuri tätä hetkeä elämällä - tulevasta ei tiedä kukaan, ja siihen yksilö voi kovin vähän omilla valinnoillaan vaikuttaa. 

   Vaikka miten haluaisi varmistua, ei voi olla varma että auttaa kun jättää tankkaamatta Teboililta tai ostaa joditabletteja kaappiin. Me kaikki olemme matkalla maaliin, sitä ennen eletään täysillä.
 

"HARJOITTELUNI" VIIKOILLA 7 - 8. 

Ma- Lepo

Ti- Perinteistä hiihtoa 12,78 - 1.28.

Ke- Juoksumatolla 6,49 km - 47 min. Ennen automatkaa Rovaniemelle.

To- Pe - Lepo

La- Asvalttitiellä 8,02 km - 54 min.

Su- Hiekkatiellä 8,12 km - 53 min.

Yhteensä juoksua 22,6 km - 2:35.

Ma- Oulussa ajomatkan päätteeksi 8,88 km - 59 min.

Ti- Helsingissä ajomatkan päätteeksi 8,08 km - 1.03.

Ke- Helsingissä käsikirjoituspalaverin jälkeen Käsitekirjojen kirjailija Sami Liuhdon kanssa 12,63 km - 1.46. Paljon lunta jokapaikassa.

To- Helsingissä, vaikea sohjo/jääkeli 14,13 - 1.46. Sisältää umpihankea Mustavuorelle.

Pe- Hämeenkyrö mökkitarkistus, umpihankea osin 6,13 km - 46 min.

La- Nivalan Onnin kanssa ennen pitsaa 7,48 km - 46 min.

Su- Lepo, palasin kotiin.

Yhteensä juoksua 57,3 km - 7:05.

Harjoittelu on lainausmerkeissä ja siltä se näyttääkin, mutta minun on hyvä olla välillä näin.


Lynx 49 Ranger 600 E-Tec tupatarkistuksella eräällä morostolla.

Kirsin kanssa mehulla Paksuvuonolla.

Herrat höyryää, kirjailija Sami Liuhto Käsitteeltä ja allekirjoittanut sanan varsinaisessa merkityksessä.

Kaunis yksityiskohta lenkiltä lumisesta Stadista, Puotilan kappeli on tehty vanhasta viljavarastosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti