Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

maanantai 27. marraskuuta 2017

KUUDEN PÄIVÄN JUOKSU - 1.

Olen luvannut kirjoittaa kuuden päivän juoksusta ja siihen valmistautumisesta. Useiden sähköpostien ja henkilökohtaisesti esitettyjen pyyntöjen innoittamana ryhdyn nyt tähän mahdottomaan tehtävään.

ALUKSI :

Lukija : Älä yritä löytää vastausta kaikkeen, vaan pyri ymmärtämään kysymykset.

TAUSTAA

Kuuden päivän juoksu on todellista ultrajuoksua. Sen voi mieltää eräänlaisena etappijuoksuna ja juuri tästä syystä otsikossa voisi yhtälailla olla sana : monipäiväjuoksut.

Suomen urheiluliitto ei ole noteerannut ultrajuoksua ja laji on usein kuitattu pienen joukon puuhasteluksi. Edes muoti-ilmiöstä kaupalliseksi standardiksi kehittynyt polkujuoksukaan ei juuri ole muuttanut ultrajuoksun asemaa Suomen urheiluskenessä. Sensijaan polkujuoksu on nostanut urheiluvälinevalmistajien myyntiä koska kaikilla pitää olla samanlaiset kengät ja juomareppu kuin Kilian Jornetilla.
Edelläkerrottu nyt ei ole mitään uutta, sillä Suomessa kaikesta noteerattavasta urheilusta 80 prosenttia on jääkiekkoa, kymmenen prosenttia pesäkorilentopalloa tai autourheilua ja loput sitten jotain muuta sekamelskaa. 
Jääkiekko on ostanut asemansa ja suurin osa kädellisistä lapsellisesti luulee että kaikki toisetkin kädelliset kiinnostuvat aina ja vain jääkiekosta - kyseessä on siis selvä salaliitto.
Huippujääkiekon kunniaksi on kuitenkin luettava että maailmanmestaruuden voittaminen ja muu kansainvälinen pärjääminen on tehnyt yhden tärkeimmistä menestykseen johtavista asioista tutuksi : pelin (urheilemisen) on oltava pelaajilleen (urheilijalleen) kivaa. Tämä tarkoittaa että turha hermoilu jää pois, sitten kun on aika niin voitetaan. Tämä pätee myös ultrajuoksuun : kun hetki lyö niin käytä se hyväksesi, juuri silloin on pakko jaksaa ja se on kivaa.

Maailmassa tosin on vain yksi ihmisiä yhdistävä urheilulaji - jalkapallo. Jos ette usko niin menettepä minne tahansa maailmassa pallo kainalossa ja potkaisette sen sitten tuntemattomalle niin todennäköisyys siihen että hän potkaisee sen teille takaisin on melko suuri.

Sitävastoin jos juoksette jossain niin teitä luullaan murtovarkaaksi, yöllä otsalamppu päässä tirkistelijäksi tai muuten vaan mielenvikaiseksi, mutta älkää luovuttako - sillä :

KESTÄVYYSJUOKSU VAATII SYVÄÄ HENKILÖKOHTAISTA ROHKEUTTA.

Ja kuuden päivän ultrajuoksu vielä ainakin kaksinverroin enemmän.

TÄRKEIN ASIA

Aikaperspektiivi. Kuuden päivän juoksussa on tarkoitus juosta tai yleensä liikkua eteenpäin kuusi päivää yhtämittaa. Siis 144 tuntia koko ajan. Jatkuvasti.

Tämä ei ole mahdollista. On.

Jos ette pysty olemaan erossa elämänkumppanistanne, lapsistanne, työstänne, kännykästänne, tietokoneestanne, raamatustanne tai ylipäätään koko elämästänne kuutta vuorokautta yhteen mittaan niin miten kuvittelette pystyvänne juoksemaan koko tuon ajan ?

RATA

Hyvä tulos syntyy liikkumalla radalla eteenpäin mahdollisimman paljon. Ette kuitenkaan ole siellä yksin. Huomaatte pian että ympärillänne on koko joukko muitakin kädellisiä kiertämässä kierroksia. Ja kaikilla heistä on taatusti erilainen suhtautuminen kuuden päivän juoksuun ja etenkin juuri siihen samaan kilpailuun tai tapahtumaan johon tekin poloinen olette mennyt osallistumaan.

KÄVELY

Kun iso joukko ihmisiä kokoontuu saman asian äärelle niin asia yhdistää mutta myös eriyttää. Jo tullessamme alas puusta meillä oli kävelemäänoppimisen lisäksi paljon ongelmia esimerkiksi banaanien tasapuolisessa jakamisessa. Toiset oppivat myöhemmin juoksemaankin mutta jokaisen meistä on käveltävä kuuden päivän juoksussa hiukan. Pikkuisen tai vähän enemmän. Se vähän riippuu..myös banaaneista.

KUUSI PÄIVÄÄ ELÄMÄÄ

Ongelmat sensijaan eivät ole näiden vuosien aikana kädellisten joukossa vähentyneet, joten nyt olisi oiva tilaisuus yrittää keskittyä omaan tekemiseensä. On hyvää viihdettä seurata toisten tekemisiä kilpailun aikana mutta ei saa masentua jos jonkun huoltotilassa nesteytetään urheilijaa keinotekoisesti tai jossakin toisessa huoltotilassa harrastetaan seksiä kesken kilpailun.
Luulitteko että kaikki ovat rehellisiä kilpailijoita tai että kaikki vain vimmaisesti yrittävät parhaansa pelkän tuloksen suhteen ? Joku saattaa juosta tietyn kisan kunnioittaakseen edesmennyttä vaimoaan joka sattumoisin oli ultrajuoksija. Ambitiot juosta ovat kovasti laajemmat, totutuista hölkkä- tai maratonjuoksuista mielenkiintoisesti poikkeavia.
Naiminen kesken kilpailun saattaa rentouttaa, etenkin jos on varaa olla radalta poissa sen hetken. Te sen päätätte. Minulla on kokemusta. Siis kuuden päivän juoksusta.

Yritän selventää teille, että kuuden päivän juoksu ei ole mikään neljän tunnin suolakurkkumaraton mehukatteineen, vaan kokonaisvaltainen pätkä ihmisten elämää kuuden päivän jaksona. Suurin piirtein kaikki paikalle kilpailemaan hilautuneet ovat tulleet juoksemaan mutta kovasti omista lähtökohdistaan ja omilla vahvuuksillaan joten keskittykää omaan tekemiseenne mutta seurustelkaa toki myös muiden kanssa oppiaksenne, jopa elämästä.

Ei siis ole valmista sapluunaa juoksuviihdeurheilulehdessä. Että näin kun teet niin saat helvetin hyvän tuloksen ja pikkuisen palautusjuomaa päälle. Vaan kyse on jostakin muusta. Jos ette tajua, niin juoskaa tavallisen elämänne keskellä kuutena päivänä peräkkäin maraton ihan vaikka omalla reitillä. 252 kilometriä ja risat päälle.
Siinä ohessa käytte töissä, hoidatte perheen ja katsotte hiukan televisiota - ainakin loton ja lauantain luontodokumentin. Harrastatte seksiä tai käsitöitä, yritätte löytää positiivisuutta arkeenne keskellä nillittävää suomalaista ilmapiiriä ja tietenkin saunotte. Mutta juoksette ne 252 kilometriä.
Ette pysty vai ?
No miten luulette pystyvänne kuuden päivän juoksussa sitten parempaan ?
-No kun ei tarvitse käydä töissä eikä...
Älkää nyt puhuko paskaa. Pakkohan on arjessakin pystyä jos aikoo juhlia. Sitähän te haluatte, eikö niin ? Niitä kilometrejä. Kilometrien juhlaa. Menestystä. Kokemuksia joita ette voi ostaa.

Valotan omaa kompetenssia tässä välissä. Aikanaan testasin itseäni ennen ensimmäistä kuuden päivän juoksuani juoksemalla kuutena päivänä peräkkäin noin kolmekymmentä kilometriä joka päivä. Joko yhdellä lenkillä tai useammalla. Tästä syntyy (voi syntyä) matemaattinen utopia, että jos pystytte viikossa 200 kilometriin voitte kisassa pystyä 600 kilometriin. Minä en vielä ole pystynyt. Vielä. Toisaalta olen pystynyt reiluun 1600 kilometriin 27 päivässä joten minulla on varaa vaatiakin jotain itseltäni. 
Palaan harjoitteluun tarkemmin sitten osassa 2. Sitä ennen juoskaa. Paljon mutta hiljaa. Ja liikkukaa pitkään yhtäjaksoisesti, muutenkin kuin juosten.

SÄÄ

Olen juossut kuuden päivän juoksuja jossa lämpötila on vaihdellut lähes pakkasesta helteeseen. On satanut ja salamoinut. Puutarhatuolit ovat lennelleet ja huoltopöytä miltei tuulessa kaatunut. Silti kaikki juoksevat (yrittävät liikkua) koko ajan. Tai melkein koko ajan. Jonkin verran vaatetusta tarvitaan kaikkeen. Ja kenkiä. Isompia kuin normaalisti sillä jalat saattavat turvota. Pää turpoaa. Ainakin minulla välillä.

POSITIIVISUUS

Voimien loppuessa käännytte etsimään niitä jostakin. Vain positiivisuuden kautta voi löytää uutta voimaa loppuunajettuna. Viha ei vie pitkälle.
On erilaisia tapoja. Meditointia ja musiikkia korvanapeissa. Keskusteluja muiden kilpakumppanien kanssa tai/ja huoltajan kanssa.
Minä sairastuin syöpään ollessani 28- vuotias. Kaikki merkittävä juoksu-urallani on tapahtunut sen jälkeen. On oltava intohimoa mutta myös rohkeutta myöntää heikkoutensa ja kehittää vahvuuksiaan. Ja on juostava. Ihan saatanan paljon ja juuri silloin kun elämän muut asiat vaativat kaikkea muuta kuin juoksua. On uskallettava kokeilla. Mutta juoksulle ei saa kokonaan antaa itseään koskaan. (Lassekin sanoi näin. Viren siis. Kuka Viren ? Mitäs jos tutkisitte historiaa hieman.)

SUUNNITTELU

Jos olette suunnitelleet että kolmannen juoksupäivän iltana kilpailussanne kello 18.03 huoltajanne antaa teille energiapatukan numero kolme laatikosta kuusi ja olettekin juuri silloin vessassa oksentamassa niin olette epäonnistuneet - suunnitelmassa - mutta ette kilpailussa. Ei siis ole järkevää suunnitella etukäteen liikaa. Sensijaan on järkevää miettiä valmiita toimintamalleja mahdollisten eteentulevien ongelmien varalle. Toimintamallien yksinkertainen tehtävä on saattaa juoksija juoksukuntoiseksi ennemmin tai myöhemmin.
Olipa kauniisti sanottu. Siis toimintamallien yksinkertainen tehtävä on saattaa juoksija yleensäkin elävien kirjoihin laskettavaksi ja edes jotenkin liikuntakykyiseksi.

PIENET ASIAT

Jotta ihminen pysyisi liikuntakykyisenä kuusi päivää on pienten asioiden oltava jatkuvasti lähes kunnossa. On syötävä ja juotava jatkuvasti mutta ei liikaa. Jos jokin vaate tai kenkä ei toimi niin se on vaihdettava. Huoltoa suunnitellessa on hyvä miettiä juostessaan mitä tarvitsee. Ja saako sitä. Kaikkea ei voi koskaan saada. Silloin on vaan juostava. 
Ja rasvattava perse. Sillä jos perse ei toimi niin sitten ei toimi mikään. Menee siis perseelleen. (jatkuva hikoilu syövyttää ihon rikki ja sitten sattuu...)

RUOKA

Kuuden päivän kilpailuissa syödään ja juodaan kuten normaalissa elämässä paitsi vähemmän kerralla ja useammin. Normaalia ruokaa ja säähän sopivaa juomaa. Jokainen määrittelee itse oman normaalinsa. Kauppoja on jokapuolella maailmaa ja urheiluravinteista on hyötyä mutta geeleillä ei kukaan elä kuutta päivää.

UNI

Kuuden päivän kilpailussa ei saisi nukkua ollenkaan. 
Kun huomioidaan henkilökohtaiset ominaisuudet niin lääkäri sanoo että olisi nukuttava vähintään kuusi tuntia vuorokaudessa huomioiden rasitus.
Jokainen päättää unesta itse. Huippujuoksijat nukkuvat erittäin vähän. Riski on iso grillata aivonsa mutta kilometrejähän tässä on tarkoitus kerätä. Ei siis terveysfasismia eikä neuvolantätejä tähän.
Oma mielipiteeni on että kannattaa nukkua viimeistään silloin kun homma menee hoiperteluksi tai syntyy aistiharhoja.

KILPAILUN JÄLKEEN

Kun olette juosseet kuusi päivää niin sitten ehkä tiedätte jo jotain edelläkerrotusta. 
Kilpailu loppuu. Olette kuolemanväsynyt, kipeä ja teillä on paljon pyykkiä.

Ettekä oikein pysty mihinkään järjelliseen toimintaan.

Voi olla henkisesti vaikeaa pysähtyä. Päästä pois radalta. Palata omaksi itseksi jälleen. Ymmärtää mitä on saavuttanut. 

Antakaa itsellenne lepoaikaa. Ottakaa pari päivää rauhassa. Älkääkä kiirehtikö sinne töihin, kyllä ne odottavat. Juokaa olut. Itkekää. Chillailkaa läheistenne kanssa.

Ja suunnitelkaa sitten seuraavaa kuuden päivän kilpailuanne, sillä olette myyneet sielunne ultrajuoksulle. Toivottavasti vain osittain.

Kannattaako ? Kyllä ehdottomasti jos minulta kysytään.







Kuvat ovat Unkarin kuuden päivän kilpailustani keväältä 2017.

OSA 2. KIRJOITUKSESTA JULKAISTAAN MYÖHEMMIN. SE KÄSITTELEE HARJOITTELUA JA VALMISTAUTUMISTA MUUTENKIN.

Tähän blogitekstiin olennaisena osana liittyy 1883 Adolf Erik Nordenskiöldin viimeisellä Grönlannin retkellä kaksi saamelaista ja se että he hiihtivät kahdessa päivässä noin 420 kilometriä lähes nukkumatta kuin myös Jesper Olsen tanskasta, joka on juossut maailman ympäri kaksi kertaa. Ihminen on siis liikkunut aina ja pystynyt liikkumaan paljon jos on ollut tarve tai syy.
En siis kaipaa tähän blogini kirjoitukseen minkäänlaisia niin sanottujen "ammattilaisten" kommentteja kuuden päivän juoksusta. Monipäiväjuoksuun kun ei voi soveltaa ammattivalmennusta eikä terveystieteitä kuin osittain. Hommalla ei ole mitään tekemistä terveysliikunnan eikä etenkään terveyden kanssa. Jokainen kilpailee omalla riskillään.
 


4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. Enpa ole ajatellut ultrajuoksua talta kantilta. Odottelen jatkoa mielenkiinnolla
    Risto

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista.

      Tarkoitukseni on saada juoksija ajattelemaan ja ymmärtämään tuon 144 tunnin ajatuksen sillä se on se kulminaatiopiste johon maratonin ja 24-tunnin juoksun kokemuksien jälkeen ensi kertaa 6-päivän juoksuun osallistuva törmää lähes kaikessa.

      Seuraava osa käsitteleekin sitten harjoittelua ja niitä tavanomaisia enemmän urheilullisia osia 6-päivän juoksusta.

      Poista
  2. Loistava kirjoitus, kiitos Pasi.

    Ensi kesänähän tätä herkkua olisi mahdollisuus maistella kotimaassakin kun Kauhajoella juostaan heinäkuussa Suomen ensimmäinen kuuden päivän juoksu. Pienen, ohikiitävän hetken, itsekin sitä harkitsin, mutta päädyin lopulta juoksemaan samassa tapahtumassa sprinttimatkan (24h).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jari.

      Tule Unkariin joskus niin parannetaan maailma ja sinä parannat siinä sivussa kaikki Suomen ennätykset liittyen kuuden päivän juoksuun.

      Tämän kirjoituksen toisessa osassa tulen kertomaan sen faktan että Suomessa on huomattavan paljon kokemusperäistä ja myös ammattitaitoista valmennustietoutta liittyen ultrajuoksuun mutta osataanko sitä hyödyntää ?

      Poista