Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

sunnuntai 20. joulukuuta 2020

LYHYEN PÄIVÄN LEGENDAT

 


 

Ville Ritola muutti 17-vuotiaana Amerikkaan, jossa sanottiin hänen olevan kova juoksemaan, mutta vielä parempi karpenteri eli kirvesmies. 

   Antwerpenin olympialaisten aikaan 1920 Ritola oli huikeassa kunnossa, mutta ei suostunut lähtemään kilpailemaan. Syitä oli kaksi. Ritola oli juuri saanut loistavia urakoita, joten pitkä kilpailumatka olisi tehnyt huonoa taloudelle. Toinen syy oli, että Ritolaa panetti. Hän oli juuri mennyt naimisiin Selman kanssa, eikä halunnut olla tästä erossa. Näistä seikoista voimme ymmärtää, että elämä voi olla urheilua tärkeämpää.

                                                                                 ***

Räpylä-Niiranen on tunnettu hahmo Sawon kansanperinteessä. Kirjoitan Sawon tässä yhteydessä kaksoisveellä, koska vastuu siellä siirtyy aina kuulijalle. Nyt on tuplasti mistä valita.

   Legendan mukaan Räpylä-Niirasen vanhemmat menivät uimaan ja rupesivat sitten vedessä naimaan, jolloin vetehinen pääsi väliin. Näin alkunsa saaneelle Heikille kasvoi sormien ja varpaiden väliin ihopoimut ja hän oli kuin kotonaan vedessä. 

   Isonvihan aikaan Iisalmen kirkonkello oli pudotettu turvaan Poroveden kirkonsalmeen vainovenäläisiltä. Myöhemmin Räpylä-Niiranen sukelsi kelloon köyden ja se nostettiin vedenpinnalle mutta sitten köysi irtosi. Räpylä-Niiranen ei suostunut enää sukeltamaan uudelleen, koska väitti veden menninkäisten ottavan hänet pantiksi kellosta, joten kello jäi nostamatta.

   Räpylä-Niirasen tarinasta voimme ymmärtää, että rajansa se on räpiköinnilläkin.

                                                                                 ***

Ensi viikolla on erään täällä maanpäällä erittäin epäonnistuneen turistimatkan tehneen radikaalin syntymäpäivät. Vieläkin tolppiin kiinnitetään julisteita joissa lukee: Jeesus tulee. Toivottavasti hän ilmoittaa toisesta tulostaan hieman aiemmin, että voimme valmistautua. Hän ansaitsisi parempaa kohtelua kuin ensimmäisellä kerralla.

   Jeesus oli aikansa radikaali ja hänestä kertova tarina on kestänyt. Tästä voimme ymmärtää, että neitseestä syntyy kestävämpää legendaa kuin Sawon rannoilta tai Harlemista. Jouluna pitäisi olla maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto.

   Jeesuksen tarinasta osa meistä voi ymmärtää, että he luopuivat uskostaan samasta syystä kuin uskoivat: tietämättä miksi.

                                                                                  ***

Ystäväni ja suurin kirjoittamiseni takana olevista voimahahmoista, kirjailija Seppo Saraspää on sanonut hauskasti, että kaamoksessa lyhyt päivä on yhden asian päivä.

   Minä ja Kirsi lähdimme sunnuntaipäivän ainoalle asialle Sulkusjärvelle. Aiheena talvinen verkkokalastus eli juomukset. Asiaa tuntemattomille kerrottakoon, että ensin tehdään avanto ja kolmenkymmenen metrin päähän toinen. Sitten uittolaudalla uitetaan jään alle naru, jolla verkko vedetään paikalleen avantojen väliin. Pohjoisen puhtaissa vesissä verkko koetaan pari kertaa viikossa.

   Liekö Kirsin kalaonni vai mikä, mutta heti kun saimme verkon laskettua niin toisessa päässä alkoi nykimään. Oli pakko kokea verkko heti. Hauki pirulainen, voimansa tunnossa kieputti oikein kunnolla täysin uuden pakasta vedetyn verkon solmuun.

   Selvittelyn jälkeen laskimme pyydyksen uudelleen ja keitimme rannassa nokipannukahvit.

Palattuamme kotiin sanoin Kirsille, että en tänään lähde lenkille. Tästä voimme päätellä kohdallani tietyn kasvun ihmisenä tapahtuneen, sillä en pode huonoa omatuntoa, jos jää joskus juoksematta päivä tai pari. 

   Tämän lyhyt päivä todistaa: parempi yksia asia kunnolla kuin monta puolittain. 

                                                                                    *** 

   VIIKOT 50. -51.

Ma- 20,39 km - 2.13

Ti- 8,05 km - 57 min. Ilta vetoja 10,10 km - 57 min.

Ke- 12,02 km - 1.25.

To- Pahtalammelle polkua,  vaikeat olosuhteet 14,01 km - 2.14.

Pe- Kävelyä Tupaantuliaisiin Kirsin kanssa 2,8 km plus 2,75 km. Yöllä kylällä 30,21 km - 3.23.

La- Sauvakävelyä Kirsin kanssa 5,53 km - 1.33.

Su- Lepo

yhteensä 94,78 km juoksua.

Ma- Kävelyä mökillä 5,57 km - 1.36. Kirsin kanssa.

Ti- Mökillä Paavalintupavaaraan 5,16 km 46 min. Ilta tiellä asvaltilla 15 km - 1.40.

Ke- 15,24 km - 1.50.

To- 10 km -1.04. Pakkasta  - 25 celsiusta.

Pe- Krapulassa 8,07 km - 59 min.

La- Suunniteltu lepopäivä.

Su- Talviverkoilta palattuani tajusin: ei tätä päivää pilata juoksemalla.

yhteensä 53,47 km juoksua.

Olen terve ja hyvässä kunnossa.

 

Jos video ei näy mobiilissa, katso se blogin internetversiossa.


 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti