Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

tiistai 9. helmikuuta 2021

VIIKKO 5. - TAILWIND - FITNORD 500 SPRINT - IHMETTELYÄ - POSITIIVISUUTTA!

  


VIIKKO 5. HARJOITTELUNI

Ma- Lepo

Ti- Juoksumatolla helppoa 9,99 km - 1.06.

Ke- Kollaa kestää juoksumatollakin 50,50 km - 5.46.

To- 21,18 - 2.30. Ilta matolla 21,21 km - 2.26.

Pe- 6,66 km - 48 minuuttia. Rentoutusta.

La- 12,06 km - 1.19. Jatkui matolla 12,08 km - 1.19.

Su- Matolla 7,5 km - 55 minuuttia. Vertikaalia 500 metriä.

Yhteensä juoksua 141,22 km

Ensimmäinen hyvä ultrajuoksuharjoitteluviikko, olisin voinut juosta helposti yli 150 kilometriä, mutta järjenkäyttö on sallittua.

 


 

TAILWIND

Tilasin UltraFinn Oy:ltä Tailwind Endurance Fuelia. Perinteisistä urheilujuomista poiketen Tailwind sisältää kaiken suorituksen aikana tarvittavan energian, nesteen ja elektrolyytit. Tailwindin kanssa ei tarvitse käyttää geelejä ja energiapatukoita lisäksi, eikä ole suositeltavaakaan käyttää.

   Tailwindin annostus poikkeaa sekin tavanomaisista urheilujuomista. Annostelu perustuu energian saantiin. Juoma sekoitetaan niin, että tunnin aikana saadaan 200 - 300 kcal energiaa ja vesimäärä mitoitetaan sen mukaan, viileässä vahvempaa ja lämpimässä laimeampaa.

   Tailwind Nutritionin kehitti ultraurheilija Jeff Vierling omaan tarpeeseensa. Taisteltuaan vuosikausia vatsaongelmien ja toimimattomien urheilujuomien kanssa syntyi vegaaninen, gluteiiniton, soijaton sekä maidoton jauhe ilman keinotekoisia maku- ja väriaineita. Yrityksen palveluksessa on urheiluravitsemuksen asiantuntijoita ja ultrajuoksijoita, joten tuotteita kehitetään ja testataan jatkuvasti.

   Olen testannut Tailwindiä harjoittelussani ja todennut sen ehdottoman toimivaksi. Lapin pakkasessa ensin ulkona ja perään sisällä juoksumatolla sekä toisinpäin. Olen myös tarkoituksella juossut ensin itseni kataboliaan, nauttinut Tailwindiä ja jatkanut harjoitusta sitten. Ei minkäänlaisia ongelmia!

   Juoma on käytännössä neutraalin makuinen ja väritön. Mutta menee perille ja hoitaa tehtävänsä. Henkilökohtainen asia on, miten kiinteää ravintoa pitkissä harjoituksissa syö. Olen testannut Tailwindiä myös normaalin ravinnon kanssa harjoituksen aikana, enkä ole huomannut yhteensopivuusongelmia.

   Tailwind on pakattu kosteutta kestävään, toistuvia sulkemisia ja avauksia kestävään pussiin ja pussissa on mukana mittakuppi. Juomaa löytyy useita neutraaleja makuja, sekä kofeiiniä sisältäviä vaihtoehtoja, joten kahvinjuojana pääni ei tule päivän aikana kipeäksi, vaikka kahvia en joisikaan juoman ohella.

   Suosittelen.

 


 

FITNORD 500 SPRINT

Juoksumatto on tätä kirjoittaessani ollut minulla reilun kolme viikkoa ja olen juossut sillä reilut 200 kilometriä. Pisin matka on ollut 50 kilometriä, jossa juoksuun kului hieman alle kuusi tuntia. Pidemmissä harjoituksissa tulee tietenkin joskus vessa- ja juomataukoja. Usein kuitenkin pudotan maton nopeuden 1 kilometriin tunnissa ja juon kävellessäni ja jatkan sitten.

   Matto on toiminut moitteetta. 

   Juoksijalle, jonka vetovauhdit lähentelevät 2.40 - 3.15 min/km suosittelen vielä astetta tehokkaampaa mattoa. Heitä ei kuitenkaan ole ihan joka oksalle, vaikka joistakin hauskoista Juoksufoorumin keskusteluista saattaa saada toisenlaisen kuvan. Näissä keskusteluissa on kyse lähinnä yhdestä persoonasta, joka takavuosina kirjoitti, että ei kestä nähdä lihavia ihmisiä lenkeillään. Hän tosin ei ole esittänyt moniin vuosiin mitään kilpailussa mitattua tulosta, joten tuuleen saa huudella - myös sieltä maton tyhjemmästä päästä.

 


 

IHMETTELYÄ

Korona on väsyttävä vastustaja. Ihmettelen ihmisten kykyä olla sietämättä epämukavuutta. Jos maassamme olisi todellinen hätätila, vaikkapa sotilaallisen konfliktin johdosta, niin miten ihmiset kestäisivät tilanteen, jossa olisi todella kysymys selviytymisestä. Jos ruuan-, veden-, sähkön- ja polttoaineenjakelussa esiintyisi toistuvia vakavia häiriöitä. Samalla yleinen turvallisuus olisi heikko, miten henkinen kapasiteettimme kestäisi?

   Olen itsekin todennut, että on tyhmää kun ei pääse matkustamaan tai kulttuuririentoihin. On tyhmää, kun ei voi tavata ihmisiä vapaasti. Sensijaan ihmettelen nuorten masentumista etäopiskelussa tai yleisesti elämässään korona-ajan puristuksessa. Jos istuu alas pohtimaan tulevaisuuttaan, ei siitä niin sanotussa normaalissakaan tilanteessa ole mitään takeita. On vain pelkkiä toiveita.

   Minulla ei ole kompetenssia arvioida rokotteiden valmistukseen liittyviä asioita. Saanen silti maallikkona julkisesti ihmetellä toimitusten hitautta. Jossakin on jotain vikaa, mutta onhan tavallisilla muillakin lääkkeillä ollut toimitusvaikeuksia viime vuosina. Rokotustahdin hitaudessa näkyy armotta oman julkisen terveydenhoitomme toimimattomuus. Eräänlainen illuusio sekin nykyisin - onneksi ei kaikkialla Suomessa.


POSITIIVISUUTTA!

Elämänilo on itse tehtävä itselleen. On löydettävä arjestaan ne kuuluisat voimaannuttavat asiat. Suosittelen elämää ilman negatiivisia uutisia ja ilman negatiivisia ihmisiä. Lähes kaiken voi kääntää itselleen sopivaksi voimaksi kunhan löytää oikeanlaisen näkökulman - sitä kutsutaan myös yksilönvapaudeksi.

”Tunsin minä kuinka paljon tahansa, aina jäi jotain tuntematta.” -Fernando Pessoa 

 



5 kommenttia:

  1. Hyvät (ja kovatkin) viimeiset kaksi viikkoa. Terveyttä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Terveyttä tosiaan tarvitaan ja minä olen muutenkin jo hieman kulunut, niskatkin vähän vaivaavat välillä.

      Treeni-iloa, treenijärkeä ja terveyttä sinne Nivalaan myös!

      Poista
    2. Kiitos.

      Jännä sattuma. Minullakin nyt niska vaivanut vuorokauden. Ihan varma en ole mistä e johtuu. No, eiköhän nämä ohi mene.

      Treenaillaan. 🤗👍⬆️⬇️🏃‍♂️

      Poista
  2. Komia on matto, ja kyllä siitä näin kylmimpään aikaa on ihan iloakin. Ei se ulkoilua korvaa, mutta arkisen juoksulenkin hyvinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole hankintaa katunut, pakkanen ei pidemmänpäälle mitenkään erityisesti helli vanhoja luitani.
      Toki ei korvaa ulkoilua mutta tuo uutta ja vaihtelua harjoitteluun.
      Täytyy sitten muistaa mikä ilmasto Nellimissä on näitä lukiessa. Kesä on melko lyhyt - tai no mihin vertaa!
      Kun koronasta päästään niin ulkomaat kutsuvat pahimpiin aikoihin...

      Poista