torstai 2. helmikuuta 2012

TAMMIKUUN YHTEENVETO JA PAKKANEN

Tammikuu 2012

Juoksua yhteensä 300 km - yhteensä 39 tuntia 29 minuuttia - 1 Lepopäivä - 8 sairaspäivää

Tammikuu katosi jonnekin. Kuukauden harjoitusmäärä jäi noin 50 kilometriä alhaisemmaksi kuin oli suunniteltu (unelmoitu), sairastelujen takia. Onneksi.
Tällä tarkoitan, että poikkeuksellisen hyvän viimevuoden jälkeen aloittaessani tauon jälkeen päivittäisen harjoituksen ilmeni pian kehon haluttomuus yhteistyöhön. Elimistö ei ottanut harjoitusta vastaan kovin hyvin ja sitten olin kipeä, pariinkin otteeseen. Kuun kaksi viimeistä viikkoa olivat varovaisen toiveita herättäviä, henkisesti oli tärkeää saada 300 kilometriä juostua - periaatteestakin.
Viimeinen 31. päivän 26 kilometrin lenkki - 20 asteen pakkasessa osoitti kuitenkin, että omia tuntemuksia vastaan kannatti hetken kamppailla. Meno maistui eli tästä on hyvä jatkaa. Maltilla.


Pakkanen

Talviharjoittelun on joidenkin tutkimuksien perusteella todettu aiheuttavan kehossa samankaltaisia muutoksia parempaan kuin korkeassa (ohuessa) ilmanalassa tehty, esim. vuoristoharjoittelu.
Kehohan yrittää suojautua kylmältä siirtäen verenkierron painopisteen elimistön sisäosiin. Paksusti pukeutuneena joutuu käyttämään enemmän energiaa eteenpäinsiirtymiseen ja ikäänkuin toimimaan säästöliekillä.
Toisaalta kuitenkaan punasolumäärä ei lisäänny kuten korkealla ja vitamiinitkin lienevät auringon puutteessa kadoksissa. Liukkaus jalan alla jumittaa työkalut. (harrastusvälineet, ts. jalat)  Pakkanen jäätää muut kalut tai muut esiintyöntyvät kehonosat. (mm. nenän ja keskisormen...)
Eli pukeutuminen lenkeille, erityisesti pitkille lenkeille on hieman haastavaa. Jokainen on lämpötaloutensa kanssa yksilö mutta esitän seuraavassa muutamia hyväksikoeteltuja keinoja.

Kesämallin Pegasus pitää lumella kohtuullisesti.

Ylläolevassa kuvassa allekirjoittaneella on kesäkengässä sidosteen hiihtosukka, joka ylettyy puolisääreen. Sukassa on villaa 53% ja loput keinokuituja. Sukka on saumaton ja hiertämätön. Sukka on ohuen pitkän hikeäsiirtävän alusasuhousun lahkeen päällä. Näiden housujen päällä on merinovillainen pitkä housu, jonka lahje näkyy kuorihousun lahkeen alta.

Kirsin muotoonkutoma villainen säärystin.


Ylläolevassa kuvassa säärystimellä on katettu osa kenkääkin. Näin nilkkaa suojaa neljä kerrosta pakkaselta ja viimalta. Kuten ennekin olen todennut, ovat nilkan lihasrungot kovin ohuita ja pieniä. Näinollen ne myös johtavat kylmää sisään työkaluihin helposti.
Oheisten kuvien varusteilla pärjää helposti hieman kylmemmälläkin. Umpihankileikkeihin on syytä laittaa sitten pidempi ja teknistä materiaalia oleva vaellussäärystin.

-20 asteessa 2 tuntia ja 48 minuuttia - 26 kilometriä. JA LÄMPIMIN JALOIN!

Kello on takin hihan päällä, ranne ei palellu.


 Allekirjoittanut vahvasti nauttineena. Ultramaskaralla ripset tuuheutuvat kivasti.


Ylläolevassa kuvassa päässä on kypärähupun lisäksi tekninen pipo. Kaulalle on jäätynyt tuubihuivi, jota nyt ei tarvittu. Huivi on viimaa vastaan loistava. Sen voi rullata vaikka nenänkin päälle tarvittaessa.
Ylläoleva lähes kolmentunnin raitisilmanautinta vaati lämmittävän, ns. kolmikerrostakin alle viimasuojalla varustetun aluspaidan. Tämän paidan päällä oli vielä ohut merinovillainen paita. Villa on lämmin märkänäkin. Villapaidan helma oli vapaana vyötäröllä, ei siis tungettuna housuun. Tämä vähentää oleellisesti lantion ja alaselän kastumista. Lisäksi juomavyön pullot pysyvät hieman lämpimämpänä villapaidan helman alla. Varsinkin kun niihin on lähtiessä laitettu kuumaa vettä.
Kosteaksi käyvän hupun läpi hengittäminen vaatii hieman totuttautumista mutta säästää keuhkoja. Ilma on ikäänkuin esilämmitetty.
Ultrajuoksuharjoittelun hyötyihin ympärivuotisesti kuuluu myös nenän kasvu. Nenähän kasvaa kun posket kapenevat...

Seuraava blogipäivitys tullee vasta 12.2., sunnuntaina. Siihen asti kasvatan nenää ja niputan silloin viikkojen 5. ja 6. harjoittelun ja muuta mukavaa. Menkäähän terveenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti