Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

tiistai 23. helmikuuta 2021

TYHJYYS TIIVISTYY

 VIIKKO 7. HARJOITTELUNI

Ma- 15,41 km - 1.41. Ilta matolla 13,10 - 1.33.

Ti- Nellimintie 33,07 km - 3.39. Kuningasharjoitus kylmässä pakkasessa.

Ke- Matolla 17,10 km - 2.03.

To- Hiihtoa metsäsuksilla Kirsin kanssa 8,59 - 1.55. Ilta matolla 11.10 - 1.09.

Pe- Kävelyä 2,23 km - 32 min. Pakkasta - 33 astetta. Matolla 5,71 km - 39 min. Keskeytetty harjoitus, väsynyt liiaksi.

La- Poluilla eli moottorikelkkaurilla 10,25 - 1.19. Ilta matolla 11 km - 1.09.

Su- 8,05 km - 54 min.

Yhteensä juoksua 124,79 km

Epätasainen viikko, jossa väsyin hieman liikaa. Pakkasta kokoajan -15 -  -33 astetta ja ekstrana kylmää viimaa, sydäntalvi.


TYHJYYS TIIVISTYY


Joskus toivon, että koko maailma peittyisi lumeen, valkoisen ja hohtavan vaipan alle. Lumen alta ryömisivät esiin vain ne sitkeimmät, ne jotka eivät sotkisi uutta ja puhdasta valkoista maailmaansa enää milloinkaan.

   Harjoittelumotivaationi ontuu, koska koronan takia kaikki kilpailut ovat peruutettuja tai epäselviä tapauksia ristiriitaisten koronamääräysten vuoksi. 

   Ranskassa pitäisi olla keväällä kuuden päivän juoksu - maassa, jossa nyt on ulkonaliikkumiskielto öisin? Miten sinne kuvitellaan matkustettavan,  entä miten terveenä takaisin kisan loppuunpolttaman elimistön kanssa?

   KURF on peruutettu, kansainväliset juoksijat olivat esittäneet kysymyksiä, että voiko järjestäjä taata turvallisuuden, tai yleensä taata Suomeen pääsyn. Aika paljon vaadittu järjestäjiltä.

   Urheilun ulkopuolellakin koronamääräyksien ristiriitaisuus hämmentää. Pari viikkoa sitten Ivalossa pääsi elokuvateatteriin 49 ihmistä ja kapakkaan vaikka kuinka monta. Samaan aikaan Helsingissä elokuvateatteriin pääsi 10 ihmistä, kapakkaan vaikka kuinka monta.

   Tällä hetkellä Lapissa yli 20 ihmisen kokoontumiset on kielletty. Tämä johti esimerkiksi kansalaisopistojen kurssien toiminnan keskeytykseen. Kapakkaan saa silti mennä vaikka kuinka moni ja samalla Lappi on täyttynyt etelän turisteista. Paikalliset siis ovat kotona, mutta turistit kokoontuvat hiihtokeskuksissa. Miten nämä määräykset ovat suhteessa toisiinsa - viinaa saa juoda, mutta kirjallisuuspiiri ei saa kokoontua keskustelemaan kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta.

   Samaan aikaan kaikessa hiljaisuudessa Suomessa ajetaan liikenteen päästökauppaa, joka johtaa polttoaineen kallistumiseen, joka johtaa rahdin kallistumiseen, joka johtaa kaikkien tavaroiden kallistumiseen. Myös ruuan. 

   Meillä Lapissa ei juurikaan ole julkista liikennettä, oman auton käyttö on välttämätön pakko. Kertokaa nyt aktivistit, että millä minä käyn kaupassa, joka on 42 kilometrin päässä! Lähin Tesla (sähköauto) on kolmenkymmenen kilometrin päässä. Ja on "hieman" kylmä jo kahdenkymmenen asteen pakkasella. Mistä saan varat sähköauton ostamiseen ja mistä siihen saadaan puhdasta sähköä. Tuulivoimasta? Älkää nyt naurattako, vaan tutustukaa tilastoissa esiintyviin prosentteihin. Kuinka paljon sähköstä tulee ostettuna Venäjältä tai Norjasta tai paljonko sitä tuotetaan ydinvoimalla. 

   Ja kyllä, tarvitsee jonkun täällä Lapissakin asua, olla valmiina palvelemaan turisteja.

   Ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen hoitaminen on kuin hoitaisi demokratiaa. Kuvitelma, jonka lopputulos on abstraktio vailla sitä tärkeintä : konkreettia tarkastelukohdetta. Kuinka kuvitelmaa voi tarkastella, sehän muuttuu jatkuvasti.

   Mitä tekemistä kuuden päivän perutuilla kilpailuilla, sekavilla koronamääräyksillä, liikenteen päästökaupalla ja sen myötä ilmastonmuutoksella ja kestävällä kehityksellä on tekemistä toistensa kanssa?

   Ihmisen koko elämä on puuhastelua, joka perustuu kuvitelmille. Nämä kuvitelmat synkkenevät nopeasti, kun yritetään elää konkreetissa reaalimaailmassa. Tyhjyys tiivistyy haaveissa perustaa siirtokunta Marsiin. Ihminen ressukka, ei pysty hoitamaan tätä yhtäkään planeettaa.

   Ellei sitten:

   "Sain kauniin maan ja lapset riemuissaan saa juosta metsäteillä sen. Pois häipyy katkeruus, on tullut aika uus, aika josta mitään ennen tiennyt en." 

    - Exodus, suomeksi. 



3 kommenttia:

  1. Voimia! Omatoimi ultra ei riittäisi? 6vrk tai enemmän? Olisihan sekin hieno tempaus. Sinua seurataan ja pienellä höystöllä saisit 'tapahtumalle" seuraajia. Lopulta tärkeintä, että itse ostaisi ajatuksen juosta jonkin vuoksi. Lopulta tunnit ja kilometrit ovat yhtä pitkiä Kauhajoella että Nellimissä. Ehkä ne ovat lopulta jopa parempia Nellimissä. Ainakin ilmastoystävällisempiä 😅 ja edullisempia.

    Kannustaen, Onni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ystävä, voimia tarvitsee jokainen näissä koronan sävyttämissä ajoissa.

      On suunnitelmissa juosta omatoimiultra 6vrk+, ennen juhannusta.
      Ajankohtaa en pysty keliolosuhteista johtuen määrittämään tarkasti, täällä kevään tulo on ihan omanlaisensa eri vuosina.
      Kutsukilpailua en voi pitää niin kauan kuin kokoontumisrajoitukset ovat voimassa.

      Kevääni on varsin tarkasti harkittu, nyt voi kokeilla uutta ajatusta harjoitteluunsa itse kukin. 7.3 - 18.3. on erittäin kevyt jakso. Siitä noin kaksi kuukautta eteenpäin, niin alan olla valmis yrittämään.

      Omatoimisessa tuskin viitsin kiertää pientä kierrosta kokoajan. Nousumetrejä tulee mukaan siis normaalia kuuden päivän juoksua enemmän.

      Mutta, kyllä minä jotain seurattavaa järjestän.

      Liikkumisen iloa sinne myös.

      Poista
    2. Uskomattoman paljon lähelle omaani tuo tipahtaa, nimittäin rohkeus kokeilla uutta ajatusta harjoittelussa. Silloin tällöin tehdyt kokeet vahvistavat kuvaa, että valinnat ovat olleet vähintään hyviä.

      Katsotaan mitä vuosi tuo tullessaan. Toukokuun lopun KK alkaa olla aika liipasimella näissä oloissa. Jotain mittausta tai kokemistahan sitä jokainen meidän kaltainen haluaa.

      Ollaan kuulolla.

      Poista