Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

maanantai 18. tammikuuta 2021

JUOKSUMATTONI - FITNORD 500 SPRINT


 

VIIKKO 2. HARJOITTELUNI

 

Ma- Siikajärventiellä 15,26 km - 1.41.

Ti- Nellimin kylän tiet 18,19 km - 2.06. -27 astetta, kylmä, perkele!

Ke- Kävelyä Kirsin kanssa 2,07 km - 28 min. -32 astetta.

To- 17,31 km - 2.01. Osin polkua, -17 astetta.

Pe- Nellimin asvalttitie, paluumatkalla kovaa 20,01 km - 2.10. Ilta matolla 11,74 km - 1.17.

La- Päivä kalassa. Ilta luxusta matolla 12,50 km - 1.32.

Su- Kävelyä Kirsin kanssa 4,64 km - 1.10. Metsässä.

       Iltapäivällä Siikajärventie 15,33 km - 1.49.

       Ilta matolla 11,02 km - 1.19.

 Yhteensä 121,36 km joista juoksumatolla 35,26 km.

 Kaksi hyvää viikkoa, reilu 240 km juoksua. Tähän joutui hieman jo keskittymään, koska pakkanen ahdisti puolesta viikosta, jolloin olin vielä juoksumatoton.

---

Kuntokaupalla on hyvät sopimukset kaukokiidon ja matkahuollon kanssa, tai sitten olin onnekas. Tilasin maton viime viikon maanantaina verkkokaupasta iltapäivän päätteeksi. Viime perjantaina lähdin tekemään tavallista, rauhallista maantiejuoksua. Ehdin kymmenen kilometrin päähän kylästä, kun puhelin soi: Kaukokiito halusi tuoda juoksumaton. Käännyin ympäri ja lisäsin vauhtia ehtiäkseni ennen rekkaa kotiin. Puhelin soi uudestaan, paikallinen matkahuoltoyrittäjä, Kuuputti, soitti ja kysyi saako tuoda juoksumaton alustan. Lisäsin vielä vauhtia. Ehdin juuri ja juuri ennen rekkaa, ja myös ennen matkahuollon kuljetusta.

   Fitnord 500 Sprint oli saapuessaan pakattu pahvilaatikkoon, jonka mitat olivat 228,5 X 98 X 43 senttiä. Laatikko painoi 128 kiloa, joten sitä ei ihan tuosta vaan otettu kainaloon ja kannettu sisälle. Rekka peruutti talomme takakuistin edessä olevan avoterassin viereen ja laatikko ängettiin kuljettajan avustuksella auton takalaitanostimen kautta suoraan ovesta sisälle. Olin aiemmin mitannut, että operaatio onnistuu. Laatikossa lukee "heavy end" ja se on maton etupää, joten kannattaa miettiä kuinka päin laatikkoa käsittelee.


    Maton kokoaminen käy Kuntokaupan sivuilta löytyvän videon sekä paperisen käyttöohjeen mukaan helposti. On syytä maltilla hakea pystytolppien kuusiokoloruuvit kierteille, jotta ne eivät vaurioidu. Käytin omia ammattitason työkalujani, mutta maton mukana tulee tarvittavat kaksi kuusiokoloavainta ja ruuvimeisseli.

      Sijoitin maton alle Kuntokaupasta hankkimani alustan suojaamaan lattiaa ja vaimentamaan ääntä, vaikka nämä ovat meillä toisiarvoisia asioita.


    Paneeli on irrallaan pakkauksessa, sitä sijoitettaessa pystytolppien varaan kannattaa huolehtia, että oikean sivuputken sisällä olevat liittimet ovat kunnolla kiinni.

      Valmis!


    Historiallinen ensimmäinen treeni omassa oravanpyörässä, vapaaehtoisesti. Huomioi: Märkä paita ja ikkuna huurteessa.

 

ENSIKOKEMUKSIA FITNORD 500 SPRINTISTÄ


Minä en ole juoksumattospesialisti, mutta olen juossut elämässäni paljon erilaisissa olosuhteissa erilaisilla alustoilla. Tiedän siis tarkalleen miltä tyydyttävän juoksun minusta täytyy tuntua. 

   Olen juossut erilaisilla juoksumatoilla, myös yhteisömatoilla, ja joskus niillä hieman surullisillakin juoksumyllyillä. Viime mainituista esimerkkinä vaikkapa Gran Canarian keskiosassa toimivan hotellin matto, jolta oli henkeäsalpaava näköala laaksoon, mutta itse matto tärisi kitisten olemassaolonsa vaikeudessa nykien. (Miksi juosta matolla Kanarialla? Vastaus: Kaatosade muutti vuoristopolut mutavelliksi, hetkellisesti.)

   Fitnord 500 Sprintin suhteen odotukseni olivat korkealla ja matto on tähänasti lunastanut ne moitteetta. Olen juossut matolla kolmella lenkillä reilut 35 kilometriä, noin viitisen tuntia yhteensä. Juostessani olen käyttänyt maton kaikkia eri nousukulmia ja nopeuksia, tosin 15 km/h nopeutta vain pieniä hetkiä.

   Maton rakenne on tukeva ja juoksualustan tuntuma juuri oikeanlainen. Vaimennus ei rasita jalkoja, eikä tee juoksusta pomppivaa. Käyttöpaneeli on yksinkertainen ja sivutuissa nopeuden ja kulmien säätönapit hyvät. Maton käsikahvojen sykkeenmittaus tosin on hieman, erittäin sinnepäin ja kaiuttimien äänenlaatu välttävä. Halutessaan voi ostaa mattoon liitettävän sykevyön ja lähettimen Kuntokaupasta, musiikkia varten löytyy kuulokeliitäntä. 

   Kun kiristin urheilukelloni Coros Apexin hihnan hieman tiukemmalle, niin Indoor-juoksutilassa kello näyttää lähes identtisesti saman matkan minkä mattokin, ensin kello löysänä ranteessa näytti enemmän. Indoorin matkalukeman voi korjata jälkeenpäin vastaamaan maton lukemaa.


YLEISTÄ JUOKSUMATTOASIAA

 

- Matolla juostessa keho kuumenee huomattavasti vastaavaa ulkojuoksua enemmän, joten nestettä on syytä nauttia. Kehon kuumeneminen johtuu ilmavirran puutteesta, jolloin haihdutus ei ole tehokasta. Irrallinen tuuletin on hyvä idea.

- 2% mattokulma vastaa kohtalaisesti ulkojuoksun rasitusta, 3% on myös usein käytetty vastaavuus.

- Jos juoksee kilometrin matolla 15% kulmaan, niin noususummaa kertyy 150 metriä.

- Maton taakse pitäisi jättää kaksi metriä turvatilaa, jos kompuroi. Minulla näin ei ole, joten pitää keskittyä ettei tule lentoturmatutkintaa.

- Matolla juostaessa tekniikalla ei ole suurtakaan eroa ulkojuoksuun. Lantio valuu alas, istutaan tai astutaan liikaa kantapäälle ja niin edelleen. Ryhtiin ja katseen suuntaan on hyvä kiinnittää huomiota, kuin myös askeleen rentouteen.

- Ne, jotka väittävät juoksumattoharjoittelua yksitoikkoiseksi, eivät ole juosseet kuuden päivän juoksua kilometrin rataa kiertäen tai 24-tunnin juoksua 300 metrin halliradalla. Zen on pään sisällä, jos mieltä on harjoitettu. Jos ei ole, on matolla siihen mahdollisuus - jäämättä ajatuksissaan auton tai pyörän alle.

- Matto ja maton moottori kannattaa opetella imuroimaan säännöllisesti. Maton linjaus kannattaa tarkistaa ja opetella tarvittaessa säätämään.

 

ENNENKUIN OSTAT MATTOA, MIETI:

 

- Kannattaako köyhän ostaa halpoja rimpuloita.

- Mihin maton sijoitat ja onko tilassa riittävä korkeus.

- Minkä takuun myyjä antaa, onko myyjällä varaosia tai huoltovideoita tms. jatkuvuutta turvaavaa toimintaa. Juoksumatto on tekninen laite, joka ei huoltamatta toimi iäisyyksiä, kuten et sinä itsekään.

- Se että ennenvanhaan ei ollut juoksumattoja ja pärjättiin pakkasilla sekä pahoilla lumikeleillä sisällä hyppimällä ja poronmaitoa tai mustikkasoppaa juomalla ei tarkoita, ettet voisi ostaa juoksumattoa. Emmehän savupirttimme ikkunaksikaan pingota lehmänrakkoa, vaan käytämme ikkunalasia.

---

Minä ostin juoksumattoni Kuntokaupasta, kun en parempaa paikkaa löytänyt.


Viimeisen kuvan näkymä on matolta. Kuvassa on juostu 11 km ja aikaa on kulunut 77 minuuttia ja risat. Johto paneelista menee puhelimeen eli Spotifyn listaani. Nopeus vasemmalla on 0.0. Sen alla kulma on 0 ja kaloreita maton mukaan poltettu 792. 

   Olen 183 senttiä pitkä ja painan kilpailukunnossa 80 kiloa, nyt noin 84 kiloa. Fitnord on mitoilleni sopiva ja edessä pakastin sen kuin pakenee aina vaan, vaikka miten juoksisi. 

   Vasemmalla verhon takana on takaovi ulos ja oikealla sisäovi taloon. Sisäoven toisella puolella katossa on ilmanvaihtokoneen imuputki. Ulko-oven päällä on toinen, painovoimainen ilmanvaihto suoraan ulos. Kuvan ulkopuolella vasemmalla on ikkunalauta juomapulloille ja pyyhe telineessä, oikealla lipaston päällä on tuuletin ja seinässä mattovihko, johon merkkaan tapahtumat, jotta pysyn huollossa ajan tasalla. Tilassa on sisäovi suljettuna lämmintä noin 12 astetta.

   Aika näyttää miten matto suostuu yhteistyöhön kuuden päivän juoksijan askeleen alla, alku on lupaava. Toivon, että sekä minä ja matto, pysymme ehjinä.

---

Edellisessä blogipostauksessani perustelin mattoni hankintaa, luethan senkin, jos kiinnostaa.

KUNTOKAUPPA 

 Fitnord 500 Sprint

  

1 kommentti:

  1. Tuohan on kätevä, saa kuntoiltua myös kotona. Meidän täytyisi myös löytää jonkinlaiset edulliset kuntosalilaitteet meidän kellariin. Aiomme sinne tehdä pienen kuntosalin. Ihan mukava projekti.

    VastaaPoista