Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

sunnuntai 15. marraskuuta 2020

EI KESTÄ


 

Kaksi vuotta sitten näihin samoihin aikoihin Nellimissä vanhat jeesustelivat, että näin vähän on ollut lunta viimeksi 60 vuotta sitten. Nyt he voisivat jeesustella, että näin vähän lunta on ollut kaksi vuotta sitten. Järvet ovat jäässä ja jään päällä on kaksi senttiä vettä peilinä. Maasto on lumeton joitakin koppuraksi jäätyneitä kohtia lukuunottamatta. Talvi tuli jo, mutta ei kestänyt.

   Korona-aikana on julkaistu lukuisia kirjoituksia, joissa todistetaan, että virus muuttaa pysyvästi maailmaa. Entiseen ei ole paluuta. En usko. Kun rokote saadaan, aloitetaan matkustelu ulkomaille ja juhliminen ihmisiä tavaten entiseen tapaan. Hyvä niin!

   Näen lapsellisena ajatuksen varuillaanolon päällejäämisestä. Suomen harmaasta ympäristöstä tekee jokaiselle hyvää päästä euroopan monikulttuuriseen ja leutoon ilmapiiriin. Suljetussa yhteiskunnassa nyhjääminen surkastuttaa. Matkustamisen puuttuminen surkastuttaa. Eniten surkastuttaa, että ei tapaa ihmisiä kuten ennen virusta, vapaasti. 

   Korona ei kestä ikuisesti.

   Ultrajuoksijan kolme pahinta vammaa ovat akillesjännevamma, polvivamma ja selkävamma. Kaikki nämä tuhoavat päivittäisen juoksun. Olen viimeaikoina joutunut taistelemaan vasemman jalan kireystilan kautta vasemman polven kipuiluun.

   "Polvi kipeä" ei kerro mitään. Ei edes siitä onko polvi kipeä. Ihmisen suurin nivel sisältää varsin paljon osia, jotka voivat ärtyessään aiheuttaa kipua. Kipu edessä voi johtua vaivasta takana ja päinvastoin. Pahin vihollinen on itsevarma lääkäri, joka kuvaamatta "tietää" varmasti, mikä polvessa on vialla.

   Vuosieni varrella olen erilaisten lenkkikenkien, pohjallisten ja juoksutekniikan muutoksilla pyörittänyt palettia menestyksekkäästi. Olen tuskallisen tietoinen, että se päivä lähestyy kun nivelpintani ovat valmiit. Se päivä ei kuitenkaan ole vielä. Enkä sivumennen sanoen sitä edes erityisemmin odota. En piittaa paskaakaan niin kauan kun kykenen juoksemaan tavalla tai toisella ilman jatkuvaa kipua. Jatkuvaa kipua kukaan ei kestä loputtomiin.

   "Eihän siinä vain ole sellaista pakonomaista tarvetta hyökätä kohti uusia tavoitteita,
sellaisessa tilanteessa, jossa vanha pohja ei kannakaan ihan niin hyvin kuin itse
kuvittelee?"

   Lainaus on ystäväni Rainen minulle esittämä kysymys. Raine on yksi niistä harvoista ihmisistä, jotka pitävät minut järjissään ja katsovat juoksemistani "ulkopuolelta".

   Kysymys pakotti istumaan alas harjoituspäiväkirjojen kanssa. Totuuden kohtaaminen oli tuskallista. Vertailtuani niinsanottuja pohjaharjoitteluni aloitusvauhteja viimeisiin vuosiin olen ollut kolmekymmentä sekuntia edellä aloittaessani tänä syksynä. Se on liikaa. Mutta se ei ole tuntunut siltä. Pakonomaisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Addikti ei kestä pientä annosta kovin kauaa.

   Mikään ei kestä ikuisesti, eivät edes vaikeudet.


Muuta totuutta ei ole kuin se, mikä on, hetkestä hetkeen.

 


 

VIIKKO 46.

Ma- To - Tauolla

Pe- 4,04 km - 29 min.

La- 4,03 km - 32 min.

Su- 6,15 km - 44 min.

yhteensä juoksua 14,23 km.

 

Oikealla tiellä olevat palkitaan.

 

5 kommenttia:

  1. Jos kipu tuntuu vain juostessa niin silloin kyseessä ei ole jatkuva kipu? Olen itse taiteillut kantapään (akilleksen liittymäkohta) kipujen kanssa vuodesta 2012. Välillä on hyvillä kengillä + pohjallisilla pysynyt loitolla useita viikkoja, mutta suurimman osan ajasta ollut päivittäinen seuralainen. Jostain syystä vaikuttaa että jalka ei hajoa kokonaan, vaan pitää yllä kokeilunhalua ja uteliaisuutta. Tiedän, tämän kivun saa loppmaan kun istahtaa sohvalle. Myös polkupyöräilyä ja postimerkkeilyä on suositeltu.

    VastaaPoista
  2. "Jos kipu tuntuu vain juostessa niin silloin kyseessä ei ole jatkuva kipu?"
    Vastaus: Silloin on kysymyksessä juostessa tuntuva kipu ja jos se tuntuu jatkuvasti vain juostessa, niin silloin on kyseessä vain juostessa tuntuva jatkuva kipu.

    Oikeasti se menee minulla niin, että jos juosten hankittu kipu haittaa muuta elämää, niin juoksu loppuu. Jos ei ole muuta elämää kuin juoksu, niin elämä on loppunut jo aiemmin, kipu auttaa huomaamaan sen.

    Jos taas olen niin sanotussa muussa elämässäni hankkinut kivun, joka haittaa juoksua, olen mielestäni elänyt täysin väärin. Valitettavasti näinkin, vieläkin, käy joskus.

    Sohvan, polkupyöräilyn ja postimerkkeilyn lisäksi on suositeltu ryyppäämistä ja ylensyöntiä.

    Selvensikö tämä? Mukava kun luit.

    VastaaPoista
  3. Olet pitkän matkan kulkenut. Asia on edennyt ja kasvanut sen mukana - ei tule puskista. Ulostulo helpottaa, ettei ole asian kanssa yksin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku muu voi olla yksin asiansa kanssa. Siksi kirjoitin. Minä en ole tärkeä, vaan jokin kirjoittamassani voi jollekulle olla avuksi.
      Minulle nämä ovat itsestäänselvyyksiä, joista ei pääse eroon - ainakaan minä.

      Poista