Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

KONTROLLI



Oppinut Hong Xiuquan epäonnistui työurallaan mutta sai useita uskonnollisia näkyjä, näissä näyissä Jumala paljasti Hongin olevan Jeesuksen nuorempi veli ja antoi Hongille tehtäväksi perustaa "täydellisen rauhan taivaallisen valtion" (táipíng tiãnguó). Miljoonat oopiumsotien, modernin teollisuuden ja eurooppalaisen imperialismin järkyttämät kiinalaiset kiinnostuivat Hongin ajatuksista. Hong johdatti heidät taiping-kapinaan, jossa 1850-1864 kuoli vähintään 20 miljoonaa ihmistä, enemmän kuin yhdysvaltojen sisällissodassa. Oliko näiltä kiinalaisilta kontrolli hukassa?
   Toinen maailmansota päättyi vasta kun liberaalit valtiot liittoutuivat kommunistisen Neuvostoliiton kanssa. Neuvostoliittolaisia kuoli sodassa 25 miljoonaa, kun brittejä ja amerikkalaisia kuoli "vain" puoli miljoonaa. Kommunismi eli kukoistuksensa ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen lähes kaikki kommunistiset satelliittivaltiot romahtivat. Oliko näiltäkin ihmisiltä kontrolli hukassa, kun he lähtivät seuraamaan vastakkaista ideologiaa päästyään eroon toisesta, vähintään yhtä pahasta?
   Kommunismista on jäljellä enää Kiina ja sekin on käytännössä kaikkea muuta kuin kommunistinen. Kiinan vapaa-ajattelijat miettivät paluuta konfutselaisuuteen mutta miljoonat kiinalaiset eivät tiedä itsekään mihin uskoa. 
   Peking on niin saastunut, että ulkona on epäterveellistä liikkua. Pekingin kansainvälinen koulu rakennutti 2013 viisi miljoonaa dollaria maksaneen kupolin kuuden tenniskenttänsä ja muiden pelikenttiensä suojaksi. Koneellisten ilmanpuhdistuslaitteiden myyjät Kiinassa rikastuvat. Onko kiinalaisten kontrolli kadonnut jatkuvan väestönkasvun ja talouskasvun virrassa, kun ohessa uhrataan ympäristö ja jo kärsitään siitä?
   Keksiessään toinen toistaan kiinostavampia hilavitkuttimia myytäväksi insinööri tarvitsee aina tuekseen eettisen näkökulman, uutta keksintöä kun yleensä voi käyttää sekä hyvään että pahaan. Suomea viimeisinä vuosina käytännössä johtanut insinööri on herätysliikeen jäsen ja rikas. Tämä on mahdollistanut hänelle "kipeiden päätösten tekemisen Suomen edun nimissä." Vähäosaisilta leikkaamisen jälkeen hän on saanut syntinsä anteeksi ja vieläpä ilman huolta, koska taustalla oma toimeentulo on turvattu. Kysynkin nyt, että onko meiltäkin tänä aikana kontrolli oman elämämme suhteen hukassa, kun juoksemme jakuvan kasvun perässä?

   Jatkuvan kasvun perässä voi juosta toisellakin tavalla. Minä olen tehnyt niin jo vuosia ja olen saanut "rahoilleni vastinetta". Olen oivaltanut että aikaa itselle ei voi ostaa vaan se täytyy ottaa. Vain yhden kirjaimen ero mutta erittäin radikaali.
   Lähelläni on muitakin samankaltaisia. Nuoremmatkin ovat ryhtyneet tekemään osittaista työaikaa saadakseen aikaa itselleen ja läheisilleen. Eräs heistä on ultrajuoksija, jolta on kysytty että juoksetko nyt enemmän kun et tee enää niin paljon töitä? On absurdia että ihmiset näkevät pelkän juoksun ja juoksun määrän. Vietäessä juoksu ja liikunta elämäntavaksi liittyy siihen olennaisena osana läsnäolemisen kokemus. Läsnä itselleen enemmän ja sen myötä läheisilleen. Enemmän vapaata aika luonnossa liikkumiseen, mutta myös erittäin paljon enemmän aikaa ajatella ja kokea.

   Henkinen kasvu on oman tietoisuuden lisäämistä. Minä en murhaa ketään koska se aiheuttaa suurta kärsimystä uhrille, hänen läheisilleen ja minulle itselleni vapauden menetyksen myötä vankilaan joutuessani. En siis jätä murhaamatta siksi että jokin jumala on joskus sanonut niin, tai niin on kirjoitettu johonkin kirjaan, vaan siksi, että tunnen niin ja ajattelen muitakin kuin pelkästään itseäni.
   Kontrolli omaan elämään ja sen valintoihin on kykyä olla läsnä ja ymmärtää, että kaikki ei ole aitoa mikä on ympärillämme. Nietzsche julisti Jumalan kuolleeksi. Voisin sarkastisesti todeta, että Jumala auttaa parhaiten niitä jotka auttavat itseään. Auktoriteettini lähde on omat tunteeni, ei ulkopuolinen traditio tai historiallinen perinne.
   Ihmiset kaipaavat elämäänsä jatkuvasti "jotain uutta". He etsivät, koska etsiminen lienee yksi elämän tarkoituksista. 2013 Google perusti Calico-nimisen tytäryhtiön. Tämän yhtiön tavoitteeksi on määritelty "kuoleman ratkaiseminen". Solubiologiaa, geenilääketiedettä ja kaikkea muuta uutta ikuisen elämän saavuttamiseksi. 
   Ei ihme, että uskonnot ovat kriisissä. Kirkko, joka ei mitenkään seuraa aikaansa eikä teknologiaa, ei ole kiinostava oppinsakaan puolesta. Pysyvyys ei tämänpäivän keskivertoihmistä arjessa kiinnosta, on elettävä jatkuvassa muutoksessa selviytyäkseen.
   Tuhansia vuosia papit, muftit ja rabbit väittivät ettemme pysty omin voimin selviytymään sodista, taudeista ja nälänhädistä. Sitten tulivat pankkiirit, sijoittajat ja teollisuusmiehet ja tekivät sen noin 200 vuodessa.

   Ihmiset loivat yhteiskunnan palvelemaan itseään mutta nyt on toisinpäin. On erittäin vaarallista, että liberaalia itsemääräämisoikeutta rajoitetaan tai siihen pyritään vaukuttamaan poliittisin keinoin "maan edun" nimissä. Toisinsanoen ihminen päättää itse itsestään ja ajatuksistaan ilman ulkopuolista painetta. Tekee itse omat valintansa. 
   Taustalla vaikuttamisesta irvokkaana esimerkkinä on eräs suomalaisia kouluja ahkerasti kiertävä ministeri, joka on "universaalin rakkauden ja myötätunnon" uskonnon harras kannattaja. Kyse on katolisesta uskonnosta ja erehtymättömästä, aborttia vastustavasta paavin palvelijasta. 
   315-luvulla Konstantinuksen lahjakirjassa määriteltiin paavin poliittinen valta. Eurooppalaisten tuli totella paavia. Myöhemmin lahjakirja todistettiin paavin hovissa 700-luvulla väärennetyksi. Mitä sanottavaa nykypäivän ihmiselle on epärehellisillä henkilöillä, jotka eivät tiedä edes mitä ehkäisypillerillä tekisivät vaikka liikakansoitus maapallolla on tosiasia.

   Kaikella edelläkerrotulla on vain etäinen yhteys siihen, että Nellimissä kiinalaisturistit ajelevat kelkkareitille autolla tai vääntelevät lattialämmityksen termostaatteja jatkuvasti edestakaisin. Edelläkerrotusta ei selviä onko Jumalani kuollut tai mitä minun sisäinen ääneni hänestä kertoo. Edelläkerrotusta ei myöskään voi päätellä poliittista kantaani tai mahdollisesti täyttä sitoutumattomuuttani. Edelläkerrotun perusteella ei selviä osallistunko tekstissä kuvatun ystäväni ideoimaan Suomen pisimpään PUF-polkujuoksuun.
   Sensijaan edelläkerrotun perusteella voi ymmärtää minun elämäni valintoja. Edelläkerrotun perusteella voi ymmärtää miksi minä suhtaudun kiinalaisturisteihin ymmärtäväisesti enkä räyhää heille, kun he ovat kävelemässä Nellimin joen lumen alla väijyvään sulaan. Kaiken edelläkerrotun perusteella pitäisi olla selvää, että juoksen päivästä toiseen silloin kun olen terve, koska juoksu antaa aikaa ja tilaa havannoida maailmaa.

   Minä olen yrittänyt kontrolloida omaa elämääni jo vuosikausia, entä sinä?

  
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti