Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

maanantai 4. maaliskuuta 2019

19/30


Nyt meni myöhään ennenkuin ennätin tähän näppäimistön äärelle.
   Siivouspäivä, josta tuli vähän erilainen siivouspäivä.
   Vein matot ulos aamulla, imuroin ja pesin lattiat ynnä muuta järjestelyä. Lähdin sitten lenkille ja kolme kilometriä juostuani minua vastaan käveli turistipariskunta. Pyysivät apua kun heidän vuokra-autonsa oli karannut hankeen. Auto karkaa kun unohtaa käsijarrun...
   Kohdatessani pariskunnan Siikajärventiellä he olivat kävelleet melkein neljä kilometriä kohti kylää keskeltä ei mitään. Päättyvän tien varrella siellä päässä ei asu ketään, eikä siellä ole mitään, ei edes kännykkäverkkoa kaikin osin. Ohjasin heidät kävelemään vielä kolme kilometriä hotellille ja selitin, että noudan heidät sieltä. Soitin pari puhelua ja juoksin lyhyen lenkin loppuun.
   Kolmetoista astetta pakkasta. Ensin selvitin missä kylämme isoin traktori on ja missä on sen kuljettaja. Traktori oli ollut aamulla töissä eli se oli lämmin ja lähtövalmis mutta kuljettaja oli kaupassa Ivalossa 42 kilometrin päässä.
   Juoksin kotiin suihkuun. Puin eloonjäämisvaatteet ylle ja laitoin autoon lapion, hinausliinat ja hiekkaa. Hain pariskunnan hotellin aulabaarista, he olivat ohjeitteni mukaan juoneet lämmintä ja sulatelleet itsensä. Ajoin kahdeksan kilometriä tapahtumapaikalle ja totesin, että pitkällä on - ei toivoakaan ajamalla eikä henkilöautolla vetämällä.
   Okei. 
   Selitin pariskunnalle, että odottavat niin ajan kilometrin päähän mäen päälle soittamaan. Englanninkielestä on hyötyä, tosin nyt olisi pärjännyt saksallakin. Traktori lähti tulemaan, kuljettaja oli tällävälin päässyt kotiin asti kauppakasseineen.
   Odotellessa selitin pariskunnalle, että meillä täällä kylässä ihminen on ensin. Ihminen kohdataan sellaisena kuin on, oli itsellä sitten mitä tahansa menossa niin aina autetaan, ihmiselle on aina ensin aikaa. Meillä ei ole sellaisia deadlinejä joita ei voisi siirtää. Olemme tottuneet kylmään, talveen ja lumeen - ja turistien ongelmiin.
   Sieltä se hybridi tuli traktorilla hangesta ylös kuin höyhen.
   Selitin pariskunnalle, että näin pakkasella omaa, isompaa dieselpakettiautoani olisi pitänyt esilämmittää lohkolämmittimellä pari tuntia ennen käynnistystä. Lähtee se toki muutenkin mutta en varmaan käynnistä sitä ilman lohkolämmitystä. Se on seissyt kaksi kuukautta ajamatta ja päällä on kymmenen sentin lumikerros. Traktorimönkijässä ei ollut lumiketjut paikallaan ja isommalla moottorikelkalla olisi voinut yrittää mutta turha repiä kummallakaan kun on saatavissa järeämpääkin kalustoa.
   Mukavaa kun pystyi olemaan avuksi. Samalla tuli tehtyä ilmaista markkinointia Lapin ihmisten suhtautumisesta vierailijoihin. Siinä traktoria odotellessa ehti kertomaan monta hyvää legendaa. Pariskunta oli nähnyt revontulet eilen. Ymmärsivät kun kerroin mitä ne revontulet oikeasti ovat.
   Revontulet ovat kuolleiden ihmisten verta. 
   Tai että meistä täällä asujista tulee kuoltuamme poroja.
   Ja niin edelleen.
   Taustalla ei soi mikään.
   Huomiseen.


Allaolevassa kuvassa valkoisen henkilöauton nokan suuntaan menee vain kelkkaura. Traktorin takapuolella noin 50 metrin päässä on kääntöpaikka ja kohtuullinen ylämäki mistä auto sai hyvän vauhdin. 
   Kuvassa etualalla pilkistävän männynoksan kohdalle loppuu auraus. Aika pitkälle olivat auton saaneet mutta ennätys tämä ei ole. Muutama vuosi sitten neuvostokansalainen pääsi kaksisataa metriä kauemmas ja moitti että on huonosti aurattu tie jota pitkin navigaattori opastaa. Muuttui kotimaansa lipun väriseksi kun selitimme, että ei talvikunnossapitoa. Silloin oli metri lunta...


Arvi and Pasi wish You all the best and take care - also handbrake!


    

11 kommenttia:

  1. Onpas heillä käynyt hassusti, jos eivät käsijarrua muistaneet! Onneksi tapasivat sinut ja saivat hinauksen ja pääsivät jatkamaan matkaansa. Pitääpä tästä eteenpäin muistaa katsoa käsijarrun laittaminen erityisen tarkkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, mukava kun luit blogiani, tämä vastaus kyllä kesti aika kauan - näin käy joskus kun näitä vanhempia tekstejä kommentoidaan.

      Poista
  2. Hyvä kun satuit paikalle ja pariskunta sai apua. Miehenikin on muutamaan kertaan ollut traktorilla avustamassa penkkaan pulaan joutuneita, kätevä vehje kyllä. Tosin nyt se on huollossa, täytyy saada kuntoon ennen ensilumia, että saadaan piha aurattua.

    VastaaPoista
  3. Aikamoista, onneksi lopulta kävi kuitenkin hyvin ja pariskunnan auto saatiin hinattua hangesta. Itsekin viime talvena onnistuin Turun seudulla työmatkalla ollessa ajamaan penkkaan. Onneksi vauhtia ei kuitenkaan ollut paljon ja itselleni eikä autolle käynyt mitään.

    VastaaPoista
  4. No hyvä, että auto saatiin traktorilla penkasta. Itsekin jouduin viime viikolla kiperään tilanteeseen kun auto jäi Nokialla työmatkalla ollessa tien poskeen. Vähän pelkäsin, että onko edessä hinausreissu, mutta lopulta vika saatiin kuitenkin korjattua paikan päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kun näitä vanhempiakin tekstejä edelleen luetaan.
      Hyvä että matka jatkui, ei sentään polttoaine loppunut ;).

      Huoltoihin suosittelen Elovainion Autohuoltoa Ylöjärvellä, minulla on siitä hyviä kokemuksia.

      Poista
  5. Näin talvella kyllä joutuu jokunen auto penkkaan, varsinkin ensimmäisten liukkaiden kelien yllättäessä. Kiva, että olit traktoreinesi pariskunnan apuna! Itselläkin viime talvena täällä Lappeenrannassa oli hinaus lähellä kun auto sammui tien poskeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kun näitä vanhempiakin tekstejä luetaan, kävithän katsomassa uudempiakin tekstejä. Hyvää uutta vuotta!

      Poista
  6. Kohta alkaa täällä Kainuussa olla jo sellaiset kinokset, että pitää olla mutkissa taas valppaana, ettei joudu hinaushommiin. Muutaman kerran on joutunut apua soittelemaan. Onneksi sitä on nykyään saatavilla 24/7 kun kellään omalla tutulla ei ole traktoria millä vetää auto penkasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kun näitä vanhempiakin tekstejä luetaan, kävithän katsomassa uudempiakin tekstejä. Hyvää uutta vuotta!

      Poista