Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

tiistai 19. huhtikuuta 2016

LISÄVUOSIA ?

Matkailu avartaa. Paitsi liikkumisen maisemaa niin myös mielenmaisemaa. Kokiessaan uutta uudessa maisemassa ihminen rikkoo tutut kaavat myös ajattelussaan. On paljon ihmisiä jotka jumittavat jatkuvasti tutuissa nurkissa, suotakoon se heille mutta olen silti pahoillani - niin paljosta jäävät paitsioon.

Tapasimme Ropinsalmella Belgialaisen karavaanaripariskunnan pitkällä lomallaan. Etienne ja Valérie työskentelevät poliiseina joten he haluavat viettää lomansa hieman rauhallisemmissa maisemissa vailla suuria ihmisjoukkoja. Välituntureilla ja ylipäätään Pohjoisessa tämä onnistuu.
Kutsuin heidät istumaan iltaa Ropin Pirtin nuotiopaikalle. Kaivoin Kirsin kanssa nuotiopaikan esiin yli metrisestä hangesta löydettyäni sen ensin lumikengillä kävellen ! Mielenkiintoisia keskusteluja jatkettiin yhteishiihdolla Ropijärvenperään ja vielä myöhemmin meidän autossamme viinin ja hyvän musiikin tahdittamina.
Hiihtäessämme yhdessä Ropijärvenperän laaksossa yritin ottaa maisemasta kaiken irti. Esittelin poroelinkeinon rakenteet, maiseman yksityiskohdat ja kaikki löydettävissä olevat eläimet ja niiden jäljet. Listalle päätyivät niin riekko kuin pienet hangesta kevään sulattamat muurahaispesät puhumattakaan ahman jäljistä. Päädyimme lopulta yli 500 metriin tuuliselle kahvitauolle puurajan yllä. Oli ilahduttavaa huomata miten luonto tekee vaikutuksen ilman sanoja.
Vaikeampaa olikin sitten selittää miksi poromiehet ajavat kelkalla hätistellen viimeisillään turpeana vasomista odottelevat porot aitojen sisään kun turisteja nimenomaan varoitetaan häiritsemästä poroja. Tai että miksi tunturissa on mustaa muovia siellä täällä ja kaikki muukin ihmisen tekemä on vähän sinnepäin ? Kaljapurkit moottorikelkkauran reunassa tuskin ovat hiihtäjien heittämiä. 
Kaiken kruunasi Ropinsalmella hiihtouran alkuun hylätty vanha televisio ja pakastin sekä niiden päällä viruvat kaksi kuollutta kettua. Televisio ja pakastin ovat olleet siinä jo kolme vuotta mutta se että poromies kertoo kettujen saaneen sähköiskun televisiosta on vitsinäkin säälittävä.
Yritin selittää Belgialaisille asiaa parhaani mukaan kaunistelematta. Että on olemassa typeriä ihmisiä jotka sotkiessaan oman elinkeinonsa päivittäisen työkentän sotkevat myös kulttuurinsa.
Käytännössä Saamelaiset eivät kohta itsekään tiedä mistä ovat tulleet. On erittäin lyhytnäköistä käydä käräjiä jonkun syntyperästä pelkän maankäytön kateuden vuoksi. Elämmehän polarisoituneessa maailmassa jossa satoja vuosia on kuljettu ja naitu ristiin rastiin Ruotsin -, Norjan - ja Suomen Lappia puhumattakaan Koltista itärajan takaa.
Se roskamäärä mikä hangen alta paljastuu suomalaisilta tienvarsilta ja levähdyspaikoilta ei anna kovin hyvää kuvaa meistä. Olkoonkin että esimerkiksi Kilpisjärveltä jätteen poiskuljetus yrittäjälle maksaa noin 130 euroa tonnilta. Tienpitäjät saati kunnat eivät voi perustella syväkeräysastioiden puuttumista taloudellisilla syillä sillä siivottava pientareet ja parkkipaikat on jokatapauksessa. Eikö se olisi helpompaa jos olisi riittävästi pienisuisia syväkeräysastioita näille matkailijoiden jätteille ? Vai onko ongelma se että näihin keräysastioihin viedään jotain sinne kuulumatonta - kenties omia roskia kotoa ?
Kaikki edelläkuvattu on kertoo että ihminen on eläin joka jonkin kumman biologisen evoluution kautta on saanut kyvyn ajatella ja etenkin kommunikoida mutta jättää toistuvasti kykynsä käyttämättä. Vai toteutuuko parituhatta vuotta vanha ennustus jonka eräs tunnettu lakimies tuolloin saneli kirjeeseensä. Että ihmiset ovat viimeisinä aikoina itserakkaita ja välinpitämättömiä, rahanahneita ja kiittämättömiä, haluttomia mihinkään sopimukseen saati uskottomia.
Elämän kunnioitus on siis hakusessa. Kun itse olen saanut mahdollisuuden niin iloitsen joka vuodesta. Vanhentuessaan kun saa vain lisävuosia. 
Ne ovat mahdollisuus !

EXTRA YEARS ?

Because I know that Valérie and Etienne both are interested in what I`m trying to say I change language. Google Translator sometimes sucks so I try better myself but short.

It is very hard to explain all those black plastic and trash in the beatiful Finnish nature. You get a little bit wrong kind of picture but I`m sorry - that picture is honest.
Reindeerowners sometimes put some plastic as flags beside roads. They are trying to tell that in that section reindeers cross that road, watch out ! Only God knows when and then they forget the whole thing when animals are moving to other new and far away places. And plastic stays till the wind blows it to bushes.
All those trash in nature are from people who don´t respect nature neither themselves too ! People who don´t respect his own work or own life circumstances is gonna lose his religion and whole cultural inheritance.
Myself I believe that over two thousand year old prediction by Paulus is gonna happen. Humans are too greed with too big ego and they can´t negotiate or do any kind of agreements to survive.
Every year I´m getting older but it is only possibility for me. An extra year is always possibility to run and develope my own humanity connected by nature and very rare humble people I sometimes meet.
When the power is off the real life begans with bright light.


VIIKKO 16. 

Ma- Hiihtoa 11 km retkisuksilla Ropinsalmella Kirsin, Valerien ja Etiennen kanssa.
Ti- 6 km kävelyä / Lepoa
Ke- Hiihtoa retkisuksilla Ruotsin puolella Kirsin kanssa 12 km - taukoineen 4:15.
To- Lumikenkäilyä Kirsin kanssa 6 km Ropinsalmella - 2 tuntia. Illalla kävelyä Pellossa tunti.
Pe- Lepo
La- Kotona tiellä juoksua 8 km - 48 min.
Su- Kotona toisella tiellä 8 km - 48 min.

yhteensä juoksua 16 km - 1:36


Kirsi johtaa, Etienne ja Valerie seuraavat.

And on top they all are VIP.

Ruotsin Kalmajoella kohti Ruutusoivia.

Tauon paikka.

Toinen tauko paikalla.

Maisemaa kohti Ropinsalmea Ruotsista kuvattuna.

Riekon lentoonlähdön jäljet.

Pöllö latvassa Juovvavarrilla. Näimme myös useita ahman jälkiä.
MAALISKUUN SUMMAUS


Juoksua 190 km - 21:31. Alkaa lorvinta riittämään. This really sucks...

3 kommenttia:

  1. Moikka! Kirjoituksiasi luen innolla, vaikkei aina tule kommentoitua. Aina niistä jää minulle itsellenikin, jota elämän taipaleella tarvitsee. Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Hyvää kevättä Kaleville !

    On kunnia saada noinkin pitkän taipaleen taakseen jättäneen kiitokset.
    Yksi sosiaalisen median harvoista hyvistä puolista onkin huomaamisen ilo siitä että on muitakin jotka ajattelevat hieman sivuun keskiverrosta valtavirrasta sekä myös arvostavat aitoa alkuperäistä elämää - elämää joka maistuu kesällä heinälle, syksyllä vesisateelle, talvella pakkashöyrylle ja näin keväällä sulavalle maalle.

    VastaaPoista