Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

HULLUKI

Nyt taas joku loukkaantuu. Varmasti. Kun on mainittu. Soittaa kaverilleen ja kertoo että taas pilkattiin. Vakavasta asiasta. Vinkuu terapiaa. Vertaistukea. Keskusteluja ja kemiaa. Loppujen lopuksi tunnetta, että joku välittää, kun maailma on musta. Tai harmaa, tai ilman värejä. Mutta minä lohdutan. On muitakin.
Naapuri tuli ajokoiran kanssa vastaan. Minulla kun ei ole oikeita naapureita, niin nimitän kaikkia, jotka asuvat tämän kotitien varressa, naapureiksi. Oli kaksikymmentäneljä astetta pakkasta. Juoksin. Juoksin niin saatanasti. Höyry nousi jostain pipon,silkkihupun ja buffahuivin välistä. Oli jo tunnin noussut ja kuurannut naaman.
Mietin jo suoralla että nyt se sanoo jotain. Sanoa sen täytyy. Ainakin sanoo että terve. Tai sitten ei. Kävi mielessä monenlaista fingerporia mutta ei oikein lanttu leikannut. Liekö jouluna pehmeäksi hautunut tai jäätynyt sitten vihdoinkin lopullisesti. Välimatka kutistui. Sitten kohdattiin.
-Kyä tarkenee !
-Näytät ihan joulupukilta !
Jumaliste ! Joulupukilta ! En kehdannut kysyä että uskooko se vielä. Tai että eikö jouluna käynyt. "Kyä tarkenee" on Tampereen murretta ja tarkoittaa että ei palele. Ja ei palellut. Kerrospukeutuminen. Sehän taas tarkoittaa, että jos lähtee kuusikerroksisen talon rappuun alhaalta ja riisuu joka kerroksessa yhden vaatekerran pois, niin on munasillaan kutosessa. Siis minun tapauksessani. Ehkäpä tästä syystä aikanaan Helsingissä Villa Gårdsbackassa sauna oli katolla. Mutta siellä pitikin mennä alasti ylöspäin vielä muutama kerros, ainakin tuolla mainitulla logiikalla.
Ajokoiraa kukaan ei arvostele. Se juoksee tuntikausia saman jäniksen perässä kelillä kuin kelillä kunnes hyytyy ja palaa sitten häntä koipien välissä ja tassut ruvella kotiin. Sitten sitä taputetaan päälaelle ja annetaan kupillinen ruokaa ja vettä. Sillä on kaiken juoksemisen jälkeen selkeä moraalinen oikeus maata retkottaa vaikka kuinka kauan kopissaan. Vaikka tulosta ei tullut. Eikä edes jänistä.
Toisin on ihmispololla. Minä nousin kolme tuntia nukuttuani. Hellan kello näytti keittiössä 1.11. Olin ihan pirteänä. Ulkona oli pakkasta 28 miinus. Pistin neljä kuppia kahvia valumaan ja avasin keittiön tietokoneen. Eikö kuulostakin hienolta ? Keittiön tietokone. Syntyy illuusio että sillä perkeleellä on ehkä vessassakin tietokone. Ettei vaan mene mitään ohi. Whats Up ? Ja etenkin down, siellä vessassa ainakin.
Mutta vanha valkoinen Amilo jauhoi yössä. Tuuletin puhalsi kuumaa ilmaa melkein kuin Koskinen ylämäessä. Ystävä aikanaan laittoi vistapohjaisen vanhan perintökalun uusiksi. Mutta silti keittiössä. Ja valkoinen !  Kaikella on aikansa. Ja paikkansa. Hiljaisuus. Tulevaisuus. Yössä yksin kyyneleet.
Pitäisi varmaan juosta enemmän niin saisi yönsä nukuttua. Tai keskipohjalaisittain notta sitä voisi yölläkin ravata. Notta kyllä varma on ettei shortseis tarkene. Ainakaan nyt. Mutta varmasti olisin lähtenyt juoksemaan ellei olisi ollut niin kylmä. Ihan periaatteesta. Etenkin kun kaikki sanovat, että älä ala tahkoamaan vielä. Niin alan kohta varmasti. Ristuksen tosi on että alan ! Se kun minulla on sisäänrakennettuna - se tahkoaminen.
Kun olin lapsi niin elinpiirissäni vaikutti Kalkun jeesus. Yhteistä ihmisille oli että kun hänestä puhuttiin tai häntä nähtiin, niin kaikki hymyilivät ja osa nauroikin. Tuo pitkäpartainen, laiha mies asui jossain silloisen Kalkun rajamaiden metsiköissä puutalossa ja kasvatti isoa perhettään parhaan kykynsä mukaan. Ja ajoi aina polkupyörällä ellei kävellyt. Miltei juoksikin välillä. Ja luki kirjoja.
Suttuisessa omituisuudessaan Kalkun jeesus oli jotain poikkeavaa. Jotain muuta kuin vasurit lokomolaiset jäsenkirja taskussa ja viikonlopun viinapullo toisessa. Tai killikravattiset oikealla pyrkivät pikkuvirkamiehet. Yhteisö hyväksyy tai hylkää. Usein se joka jää ulkopuolelle, kokee enemmän. Ja etenkin näkee. Luulen että Kalkun jeesus oli onnellinen sisimmässään. Toisin kuten vasurit ja pyrkyrit killit oikealla.
Jälkeenpäin olen pohtinut mikä antoi vasureille ja oikeille killeille oikeuden naureskella toisen elämäntavalle. Eihän kukaan naureskellut heidän höyrymakkaroilleen tai ojaansuistumisilleen. Kun ei töistä päässyt kotiin asti korkkaamatta. Ja sitten alkoi tosissaan janottamaan. Lopuksi tuli muka vahingossa lapajättiläiset tangon yli. Ja maanantaina työmaalla naureskeltiin että taas tuli otettua reikä päähän. Tai killien yritykseen olla luokkaansa korkeammalla vaikka järsivät samaa leipää pykälän prameimmilta lautasilta.
Tässä kulttuurissa ei koskaan kysytty muijalta eikä mukuloilta mitään. Vaan nyrkin ja hellan väliin jos jotain ininää kuului. Killit taas vaikenivat ulkopuoliset kuoliaaksi, katsoivat yli mitään näkemättä. Lopputulemaksi olen saanut että sen täytyi johtua pelosta. Että miten joku pystyi erilailla kokemaan maailman. Kaiken naureskelun keskellä aina selvinpäin. Luulen että Kalkun jeesus nimittäin kysyi. Hän kun ei koskaan ollut humalassa. Ja aina häneltä liikeni ystävällinen sana kesken kiireisen kotimatkankin.
Luulen myös, että hän kulki jalan ja pyörällä vielä sen jälkeenkin vain ihan periaatteesta, kun vasurit olivat vaurastuneet autokaupoille asti tai killit ylenneet osastopäälliköksi. Ehkä hän luki lauantai-iltana lapsilleen kotona kun heillä ei ollut televisiotakaan. Luki samaan aikaan kun vaurastunut vasuri sammui kotisohvalleen kuolaamaan saunan jälkeen. Sikahumalassa. Samaan aikaan kun killi pitkästytti perheensä Tampereen Teatterissa poliittisessa satiirissa. Kun Työväen Teatteriin ei voinut mennä ettei vaan mitään tartu.
Vaurastumisen lopputulemaa niitetäänkin sitten juuri nyt. Joka kymmenes suomalainen on työtön. Ja joka kymmenes ei osaa lukea kunnolla. Enemmänkin. Olisi vasureiden kannattanut miettiä kannattiko kinuta parempia haalareita ja palkallisia vapaapäiviä loputtomiin. Killikravatit taas olisivat voineet jo silloin saneerata itsensä. Mikään luontokappale ei ole yhtä suojeltu kuin virkamies.
Yleiseen ahdinkoon yksi syy on se että ei saa sanoa. Oikealla nimellä ainakaan. Tässä nyt tarkoitetaan laajemminkin näitä ahdinkoja. Sekä henkilökohtaisia että kansallisia. Ahdinkoja riittää, mutta että, jos sanottaisiin suoraan. Että hullut. Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä. Että mitäs jos jaettaisiin sitä työtä - vähän kaikille.
Ultrajuoksussa on vaikea olla viisas. On juostava paljon jos mielii pitkälle. Toisaalta voin viisastella että pitääkö tässä elämässä päästä vähemmällä ? Ainakin tässä lajirakkaudessa yrittäminen on itsestäänselvyys. Tavallaan on pakko poiketa ulkona useasti. Ilmoista ja vastaantulijoista välittämättä. Välittämättä mistään muusta kuin juoksemisesta. Ainakin aika ajoin. Saa olla. Hulluki.

VIIKKO 1.

Ma- Lepo juoksusta. Erittäin raskas ja vaikea tukinajo venyi korjauksineen iltamyöhään.
Ti- 8 km - 55 min. (-24 celsiusta)
Ke- 9 km - 58 min. (- 27 celsiusta)
To- Lepo  (-30,6 celsiusta)
Pe- 14 km - 1. 36. (-18 - -22 celsiusta)
La- Lepo juoksusta. Metsätyö keskiraskas 4 tuntia ja kävelyä 3 km.
Su- 16 km - 1.58. (-15 - - 20 celsiusta)
yhteensä juoksua 47 km - 5 tuntia ja 27 minuuttia. Pääosin poluilla.

---

Taru kirjoitti bloginsa lopussa asenteesta suhteessa pakkasurheiluun. Ajatus usein on että "kelissä kuin kelissä".
Asenne on kaiken perusta. Ultrajuoksussa asenne ratkaisee prioriteetit. Mitä minäkin aikana eli koska ja mitä ennen.
Sensijaan asenteella ei liiku metriäkään tietyn rajan jälkeen. Sanotaan vaikka jossakin neljännen päivän vaiheilla kun on juossut lähes neljäsataa kilometriä - yhtämittaa.
Järjenkäytön ja asenteen suhde on usein hukassa. Kolmenkymmenen asteen pakkasella voi juosta useampia lyhyitä lenkkejä päivässä jos himoitsee määrää. Kenenkään ura ei tuhoudu muutaman viikon pakkasjakson aiheuttamaan harjoitteluvajeeseen. Vedot voi tehdä hallissa ja juoksumattohan on keksitty. Tosin viimemainittu on lähinnä hauska vitsi kaltaiseni ulkoliikkujan näkökulmasta mutta hyötyä siitä taatusti on varsinkin vauhteihin.

NOPEA VARUSTEKATSAUS

Pukeutumisesta juoksuun erittäin kylmällä on saatavissa paljon tietoa. Saan kuitenkin joskus kysymyksiä sähköpostiin ja kun minulta kysytään kokemusperäistä tietoa niinotetaan pieni pikakatsaus.
Kovalla pakkasella (-20 - -30 astetta celsiusta) käytän silkkistä avonaista kypärähuppua. Tämän päälle tulee tekninen pipo. Kasvoille sitten buffahuivia. Tärkein innovaatio on huivissa Kirsin siihen suun kohdalle ompelema noin kaksisenttiä vaakasuorassa oleva "napinläpi". Tämän kautta ilma kulkee paremmin kuin pelkästään huivin läpi hengitettäessä ja reiästä voi juodakin. Näin menetellen huivin yläosan voi nostaa aivan silmien alarajaan yli nenän.
Kädet pysyvät hiihdostakin tuttujen kolmisormilobstereiden suojassa lämpimänä. Merkki on OW. Jos olisin rikas niin ei olisi Hestran hanskan kautta rukkasen voittanutta. Mutta kun en ole rikas niin pärjään hieman halvemmilla.
Alusasuissa Devold, Craft ja Rukka toimivat. Viimasuojalla varustettuina mielellään. Devoldin duo active bokserit viimasuojalla pitävät hupipuikonkin lämpimänä. Niissä on kaksi kerrosta ja viimasuoja. Merinovillaa ja hengittävää päällekkäin. Merinovilla on muutenkin äärikelin välivaatteena mukava.
Suosin siis nykyään vanhempana teuraana jopa kolmatta väliasun paitaa karskimmissa keleissä. Nike ja Craft tässäkin. Muuten päällikuorina vaihtelevat talvitrikoot Asicsiltä tai Craftin erilaiset takit. Pikkupakkasella menee mukavasti Endurancen edustusasulla eli Nonamella. Myrskyyn minulla on olemassa Salomonin täysin vedenpitävä hupputakki jossa on venttilaatiovetoketjut kainaloissa ja hihojen alla.
Sukkina talvella käytän tavallisia juoksusukkia. Tosin kylmemmällä kelillä otan käyttöön sellaisia retkeilysukkia joissa on villaa.
Talvijuoksukengistä voisi kirjoittaa sivutolkulla. Tuntuu että nykyisin talvella säät vaihtelevat enemmän ja jopa minunkin vannoutuneena nastanvihaajana on ollut pakko välillä muuttaa asennetta. Traditiot eli Icebugit ja Sarvat ovat aina tuntuneet liian kovilta. Nyttemmin niissäkin on kehitystä tapahtunut mutta sittenkin olen etsinyt muuta tilalle ellei nastattomilla pärjää.
Asicsin valikoimista löytyi nastallinen Gel-Fujisetsu 2 G-TX. Olen pitänyt viimeiset neljä vuotta Asicsia vanhentuneena ja kelkasta tipahtaneena mutta Fujisetsuun olen mieltynyt. Kevyt kenkä on suunniteltu talveen. Goretex päällinen ja viisitoista nastaa avonaisessa pohjakuviossa. Nauhat saa piiloon iltin taskuun ja varvassuojaa löytyy vedenpitävyyden ja lämpimyyden ohella poluillekin. 
Parasta kengässä on sen kantaosa joka ei vaimennuksesta huolimatta ole korkea vaan pelkästään tukeva. Tämä yhdistettynä etuosan pehmeyteen saa tuntuman alustaan pysymään hyvänä ja jos askel lipeää poikittain niin kanta tukee ja myös pitää. Omiani tuunaan joskus footbalancen sinisillä tai pehmeämmillä keltaisilla pohjallisilla mutta myös alkuperäinen toimii. Kenkä on neutraali.
Asics lanseerasi Fuji-sarjan joskus 2012. Tarkoitus on ollut vastata kevyempää kenkää kaipaavien kysyntään. Mallistosta löytyy racer- ja trainer-malleja kuin myös näitä talvilapikkaita.
Kuvaavaa on että viidentoista asteen pakkasella Salomonin Speedcrossin pohja jäykistyy ja samassa röykkyisen jyrkässä mäessä missä Salomonilla menee katolleen niin Fujisetsulla tulee alas kuin tyhjää vaan ja turvallisesti. Fujisetsun nastat eivät ole aivan niin isot kuin perinteisen nastakengän joten mukavuuskin säilyy.

Kenkiä eikä muutakaan kannata ostaa pelkästään kauniiden kuvien perusteella. Vaikka Kilianilla ja Emeliellä onkin eteinen pullollaan Salomoneita niin epäilen että ne on mittatilaustyönä tehty. Toki täytyy arvostaa Kilianin panosta tuotekehitykseen kuten aikanaan Jurekin Brooksilla tai Antonin New Balancella tekemään työhön mutta suora tae laatuun huippujen kasvot eivät toki ole. Jos ostaa itse kamansa kuten minä niin tulee skeptiseksi laadun/kestävyyden ja etenkin hinta/laadun suhteen.

Talvijuoksun pukeutumisessa on kyse pitkälti kosteuden haihduttamisesta eli kuivana pysymisestä kuten myös viiman keholle tunkeutumisen estämisestä. Ja tietenkin pystyssä pysymisestä. Lämpimänä pysyy kunnon kamoilla helposti mutta lopulta aina kastuu ja sitten alkaa ulkokuoren jäätyminen eli on vaan vaihdettava kuivaa ainakin alle ja yllekin jos mielii jatkaa.

---Tammikuun päivä on lyhyt ja kylmä. Pakkasraja itselläni metsätöihin on - 20 astetta, joten tällä viikolla olen ehtinyt levätä ja lukea kirjaakin välillä.

Tukkikärryn itse rakentamani relekotelo. Rikoin vinssin maanantaina. Ostin uuden ja kytkin myös langattoman kauko-ohjaimen. Radio-osa on kotelon kannessa ja vasemmalla on manuaalikytkin varalle. Nuukana teuraana en katkonut johtoja jos kytkentää joutuu myöhemmin muuttamaan. Pystyputken takana oleva keltainen levy on jälkeenpäin asennettu ATV-expertin tukkisermiin lisätueksi. Olen siis rikkonut myös pystyputken ja sermin liitoksen vetämällä (liian?)raskaita tukkeja. Vanha vinssi kesti yli kuusi vuotta ja tämä uusikin on kiinalainen; 140 euroa Motorpowerista kuten kauko-ohjainkin; 40 euroa. Mönkijän nokalla vinssinä on neljä kertaa kalliimpi Warn joka on vain hitusen nopeampi - ei muuta. Vetoköytenä molemmissa sininen syntettinen.


LOPUKSI MINULLE ERITTÄIN MERKITYKSELLINEN BIISI

Kaikista versioista juuri tämä vuoden 1969 vankilashown lyhyt ja ytimekäs, flunssaisella äänellä esitetty on minulle kaikkein rakkain. Koko kyseinen levy on varsin tunnelmallinen live, joka on kestänyt aikaa - ainakin minulla.

2 kommenttia:

  1. Täällähän on ollut Käpykolon maestro hyvällä sanailu tuulella. Kahvinjuonti aika jaksottaista - varsinkin kirjoituksen alkupuolella. Pakkasista... ite investoin JonasSport hengitysilmalämmittimen. On kuulema kuin kesällä juoksis vaikka mittari kipuaa -20 korkeampiin pakkaslukemiin. Vielä en ole päässyt testaan, mutta kolleegat niin luotettavalta taholta, jotta hankittava oli, vaikka commandopipolla+buffhuiveillakin selviää. Vedoissa ja reippaammissa lienee hyväkin hyöty http://www.verkkosivuapteekki.fi/Jonasport-hengitysilmanlaemmitin-1-kpl

    VastaaPoista
  2. Kerrospukeutumiseen ei tarvita noinkaan hienoja välineitä kuin listaat. Täytyy vaan katsoa ettei tule liian kuuma, nesteen tankkaaminen kylmässä on ikävää. Sormet ovat heikko kohtani, ja poikkeuksena muihin varusteiisin hankin Hestran vuorelliset nahkarukkaset ja ne ovat kyllä erinomaiset kylmällä kelillä.

    -X.

    VastaaPoista