Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

KIRJE JOULUPUKILLE

Morjes Pukki ! ( there is some english end of this post too)

En ole moniin vuosiin kirjoittanut Sinulle. Muistat minut varmaan ? Jos et niin virkistän muistiasi. Olen se sama kaveri jolle toit vuonna 1992 jouluna vielä lisää terveyttä.  Olithan se Sinä vai sittenkin se toinen partakaveri ?
Jokatapauksessa sinä vuonna juhannuksena hoidot loppuivat. Lupa juosta heltisi professorilta elokuun lopussa. Seuraavana vuonna juoksin ensimmäisen maratonini syövän jälkeen, 273 päivää siitä kun viimeinen neula vedettiin käsivarrestani irti. Pystyin juoksemaan ennen tuota maratonia 682 km harjoitusta tuon vajaan yhdeksän kuukauden aikana. Olit varmaan tuonut minulle jotain henkisiä lahjoja jo ennen sairastumistani sillä ilman en olisi kestänyt. Kiitos kovasti.
Kirjoitan Sinulle nyt ja muistutan että edelleenkään en tarvitse mitään muuta. Olen nyt 48-vuotias ja ultrajuoksun parissa.  Hyvin olen pärjännyt ja takana on jo pitkälle yli 50000 kilometriä. Olen koittanut olla myös kiltisti ja yrittänyt kohdella ihmisiä kunnioittavasti.
Tietysti toivon että saisin olla vielä edelleenkin terveenä mutta antaisit sitä terveyttä myös läheisilleni ja ystävilleni. Oikeastaan kaikille jotka sitä kunnioittavat. Sillä ilman sitä ei pärjää mitenkään, ei vaikka olisi kuinka paljon rahaa ja vaikutusvaltaa. Kaikkihan tätä eivät ymmärrä, kuten hyvin tiedät.
Meidän lähellä Metsäkylässä katosi pikkupoika torstaina. Mekin Kirsin kanssa häntä etsimme kahlaamalla pakkaslumessa pitkin lähimetsiä. Olin juossut kolme kolmenkympin lenkkiä peräkkäin ja olin ihan poikki mutta yritin vielä perjantai-iltana poikaa juosten hakea kun tunnen metsät hyvin. Valitettavasti hänet löydettiin Sunnuntaiaamuna menehtyneenä sortuneesta leikeissä kaivetusta lumiluolasta. Osanottomme ja voimia vanhemmille.
Oikeastaan voisit myös viedä sinne eduskuntaankin voimia paketillisen. Että jaksaisivat siellä pidentää niitä työuriaan. Sillä tiedäthän Sinä ettei kukaan järkevä ihminen haaskaa koko elämäänsä pelkään työntekoon ja tuottavuuteen. Sinäkin teet vain yhden päivän töitä vuodessa ja lopunaikaa työllistät niitä tonttuja. Jos Sinulta on voima loppu niin vie sitten järkeä paketillinen sinne Arkadianmäelle. Oikeastaan voisit viedä molempia. Että ne ajattelisivat inhimillisesti siellä.
Ne väittävät että elämme pidempään niin jaksamme töitäkin pidempään. Eihän se minun äitinikään ehtinyt olla eläkkeellä kuin muutaman vuoden kun sairastui. Sekin oli 15-vuotiaasta töitä tehnyt. Ei sitä vanhempana tahdo terveenä pysyä ja vielä pitäisi pitempään töitä tehdä ja toisten mielestä pienemmällä palkallakin. Kun tuottavuus kuulemma laskee. Minullakin juoksuvauhtini  laskee mutta jaksan silti pidemmälle kuin nuorempana !
Oikeastaan voisit sitä järkeä tavaran sijaan jakaa laajemmaltikin. Että ihmiset ymmärtäisivät mennä luontoon oikeasti. Kiinaan kun Aalto-yliopisto itseään markkinoi niin siellä se yksi opiskelijatyttö sanoi meidän suomalaisten onneksi asuvan lähellä luontoa. He kun siellä Kiinan suurkaupungeissa ovat jo alkaneet unohtaa metsät, eläimet ja vesistöt. Ovat alkaneet vieraantua luonnosta. Onhan tutkimuksissa todettu että oleskelu ulkona luonnossa alentaa stressitasoja ja sitäkautta elimistö pystyy vastustamaan paremmin niitä tauteja - jopa sitä syöpääkin.
Muuten, jos olet ajatellut, että olen tullut ahneeksi tämän juoksun kanssa niin ei pelkoa. Jossain vaiheessa lupaan lopettaa kilpailemisen kun nämä rajat on katsottu. Onhan totta että ei tämä aina niin terveellistä ole mutta koitan olla tasapainossa. Sitten joskus kun tämä loppuu niin taidan palata eräretkeilyn pariin. Olenhan siellä teilläpäinkin hiihtänyt. Taidan sitten poiketa siinä Korvatunturin murustalla niin haet minut siitä peremmälle. Eihän sinne teille kukaan oikein osaakaan.
Joulurauhaa voisit ehkä jakaa yleisestikin. Taas tänäkin jouluna moni unohtaa pysähtyä. Niinkuin tiedät ei se joulu ostamalla tule. Minä leivoin kaksi piimäkakkua ja eilen tein kaksi tiikerikakkua. Meinaan, että pistän kynttilän palamaan niin jos menet ohi niin näet valon ja tulet kahville. Meillä ei täällä maalla ole kiire minnekään eikä hössötetä. Ihan rauhassa ajateltiin olla eli tule kun kerkiät.
Mutta tosiaan ei lahjoja. Tästä tuli aika sekava kirje mutta on tämä parempi kuin minun ne viimeiset silloin kauan sitten. Niissähän oli pelkkiä ranskalaisia viivoja ja paljon tavaraa luetteloituna allekkain.
Kiitos. Hyvää Joulua Sinulle ja Kaikille Muillekin!

Terveisin pasi

ps. Anna voimia Makelle kun se nyt tänä jouluna vie hautakynttilän ensimmäistä kertaa äitinsä haudalle. Mulle se on jo toinen joulu ja Kirsille ties kuinka mones. Jos ei tuuli puhaltais niitä sammuksiin...

VIIKKO 51. HARJOITTELUNI

Ma- 8 km lumipyryssä - 57 min.
Ti- 30 km helpolla tiereitillä - 3.21. Juomavyöstä 6 dl vettä ja mehua.
Ke-30 km mäkinen, kylmä tuuli - 3.24. Juoksurepusta 7 dl tankkausjuomaa sekä 8 dl mehua.
To- 30 km, -12 C - 3.33. Ensimmäisen 20km aikana vyöstä 6 dl vettä ja mehua. Sitten kotoa kuiva pipo ja huppu, banaani ja gainomaxia purkillinen plus loppuun 6 dl mehua vyöstä.
Pe- aamu kävelyä umpimetsässä 4 km. Ilta juosten 9 km, osa umpihankea - 1.16.
La- aamulla 8 km kävelyä, osin umpihangessa. Ilta - Lepo.
Su-päivällä 13 km, -18 C pakkasta  - 1.23.

yhteensä 120 km - 13 tuntia 54 minuuttia


Palauttavaa kahlausta, pakkasta - 18 astetta.

Hello Santa Claus ! (Father Christmas, Santa, St. Nick...)

I have not wrote for a long time. You remember me ? You bring me more health on christmas 1992.
On July that year my cancer was over. Next year I could run marathon only 273 days after last chemotherapy-treatment. Your present allowed me to run 682 K train before marathon. Thank you very much. I don`t want any more presents. I´m fine and after 500000 K of running. I try to be nice person and respect other people.
Certainly I hope You give health to my friends and all other people around the world. Those people who respect and understand value of healt only deserve it. As You know.
Nearby our home we were searching missing eight year old boy. Unfortunately they found him dead in collapsed snowcave that child has dig as playing near his home. Let the force be with his parents.
You could give some brains for our politicians who want us work longer before retirement. Working and be part of  productivity is not whole life. My mom start to work when she was fifteen years old and too soon after retirement she got cancer and fade away.
Politicians think that older can work with less salary. I don´t think so. Also my running speed decelerates when I am older but I can still run longer than before !
We here in Finland live nearby nature. Many people in big cities around the world are going to forget, I mean alienation, the whole nature. They don´t remember life´s basics anymore. If you spend time in nature your stress levels are going down and you feel better and even could resist diseases better. So when You travel, tell people to go out and feel nature. Touch of tender wilderness. Silent and force when wind blows and cold bites.
You could also give peace all the people in the world. Tell them stop wars and take care.
I baked four cakes and I light a candle so You can see the light. Take a visit and I make some coffee. We are here on countryside so take your time - we are not in hurry fuzz.
But no more presents for me. Health is everything I need. This is quite booby letter but it is better than those I wrote as child. In those letters there were just too many things...

Thank You and Merry Christmas for Everybody,  Best Wishes,  pasi

ps. Let the force be with my friend Make because he is spending his first christmas without mother. Hope the wind does not shut down our candels in cemetery.


2 kommenttia:

  1. Täytyy kyllä tosissaan yrittää järjestää yhteistä "harjoittelu" tai/ja retkisessiota. Ja hienoa, jotta olitta mukana etsinnöissä. Voimia pojan läheisille!

    VastaaPoista