Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

maanantai 28. toukokuuta 2012

TAVARA KULKEE !

Täällä haja-asutusalueella vailla kunnallistekniikkaa jännityksellä seurataan, että pelastuuko se. Meinaan maailma. Niin kovin kummallisia ovat kehäkolmosen sisällä ajatukset joskus. Ja lait. Niinkuin tämä jätevesilakikin asetuksineen.
Meilläkin on umpisäiliötä ja imeytystä. Ja huussi pihan perällä. Tarvittaessa pusikkoakin. Että mahdollisuuksia on. Tarpeille.
Aiemmin meillä on käynyt kaksi kertaa vuodessa loka-auto, joka on tyhjentänyt lastinsa Ylöjärvelle raviradan viereiseen purkuputkeen. Tästä tavara on jatkanut matkaansa Tampereen Raholan puhdistamolle. Matkaa meitä tuohon purkuputkelle on 12 kilometriä.
Nyt se sitten meni vaikeaksi. Ja kalliiksi. Loka-auto käy kuten ennenkin mutta koska olen Hämeenkyröläinen niin tavarani on ehdottomasti vietävä nyt Hämeenkyrön puhdistamolle,  jonne on matkaa 20 kilometriä. Lisäksi maksu nousee puolella.
Edelläkerrottu kuulostaa järkevältä mutta odottakaapas!  Kotitieni alkupää on Ylöjärven kaupungin puolella. Siellä asuvien tuotokset on ajettava Tampereelle. Keskustaan! Viinikanlahden vatkaamoon. Sinne on matkaa miltei 30 kilometriä.
Lisäksi loka-auto ei voi sekoittaa eri kunnissa asuvien jätevesiä, vaikka samalla ajamisella saman tien varrella hoituisi parikin tyhjennystä!
Loka-autoilijan mukaan entisen kahdeksan kuorman sijasta hän ehtii nyt vain neljä kuormaa päivässä. Itse olen katkera, kun hinta itselläni kaksinkertaistuu. Tosin parin kilometrin päässä asuva saa maksaa nelinkertaisesti, koska Ylöjärven jätevettä ei Hämeenkyröön voi ajaa.
Tampereella puhdistamolla vastaanottohinta on siis nelinkertainen. Loka-autoilija ei tästä farssista taloudellisesti hyödy lainkaan. Päinvastoin, heidän on pidettävä kuormakirjaa, jotta kulloinkin tiedetään kenen tavara on kyseessä. Eli matkalla.
 Hämeenkyrön kunnan jätevesipuhdistamo täytyy tulevaisuudessa remontoida eli suunnitteilla on putken vetäminen Hämeenkyröstä Nokialle. Nokian ja Raholan puhdistamoiden välimatka on kahdeksan kilometriä.
Syy alkuperäiselle muutokselle oli kuulemma Raholan puhdistamon ylikuormitus vaikka loka-autojen purkuputkeen toimittama määrä oli vain pari prosenttia kokonaiskuormasta! Eli todellinen syy on tyypillinen Tamperelainen : rahastus. Tarvitaan rahaa tunneleihin ja suurhalleihin...
Eli nyt sitten diesel palaa. Ja maailma pelastuu? Tulee melkoinen ralli tuon peräpään tuotteen takia. Se kun jätevesilain mukaan onkin yhtäkkiä erittäin vaarallista - vaarallisempaa kuin ns. harmaat pesuainevedet?
Lisäksi olen kuullut, että valmisteilla on laki, joka velvoittaa keräämään omat tarpeensa pussiin kuten koiriltakin. Jos nimittäin sattuu vaikka lenkillä käyttämään pusikossa. Ja mihin minä sen sitten vien? Jos sattuu tulemaan Ylöjärven puolella on vissiin vietävä Hämeenkyröön. Tai jos poikkean yleisessä vessassa Ylöjärven puolella niin mistä se pytty tietää onko tavara Hämeenkyröläistä. Tai peräti Helsinkiläistä. Tai ulkomailta. Eihän sitä saa sinne putkeen päästää. Ettei vaan mene väärän kunnan alueelle puhdistettavaksi.
Hulluinta on tässä tulevaisuus. Ensin tavara kohahtaa omasta pytystäni omaan jätekaivooni. Aikansa siellä muhittuaan se imetään loka-autoon ja ajetaan Hämeenkyröön. Sieltä se sitten ohjautuu putkea pitkin tulevaisuudessa Nokialle. Ja sitten vesi puhdistuu ja päästettäneen takaisin luontoon. Samoille seuduille kuin ennenkin. Erona vaan entisen 12 autokilometrin ja 6 putkikilometrin jälkeen nyt 20 kilometriä autossa ja sitten 40 putkessa. Ja sama lopputulos.
Ja ei pelastu. Se maailma nimittäin...

VIIKON 21. HARJOITTELU

Ma- 7,5 km - 54 min. - myöhään illalla, väsynyt.
Ti- 14,5 km - 1.44 - kohisevat polut. ip. hieronta.
Ke- Lepo
To- 14 km - 1.39 - vatsa meni ympäri 6 km kohdalla ja horjuin sfääreissä kotiin...
Pe- 13 km - hiljaiset polut, erittäin vahvaa juoksua.
La- 17 km - 1.49 - tiellä tasaista, erittäin vahva tunne.
Su- 5 km - 31 min. - myöhään illalla, kunhan oioin koipiani.

yht. 71 km - 8 tuntia ja 1 minuutti.

Suunnitellusti kevyt viikko. Ajatus hieman harhaili eli viikko onnistui. Aina ei voi keskittyä täysin, silloin on hyvä juosta vaan ohimennen viikko pois alta.
Edessä on viimeinen kolmen viikon kovempi jakso ennen keventelyitä Onnin kierros 24-tunnin juoksuun. Olo on hieman väsynyt eli syytä on kuunnella itseään tarkoin. Vuosi on sujunut nousujohteisesti ja nyt sitä lopullista nousua sitten kaivattaisiin.
Mielenkiinnolla odotan tulevaa. Jälleen kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti