Kosketus Liikkuu

Kosketus Liikkuu

tiistai 20. maaliskuuta 2012

MÖNGINTÄÄ

Möngintää 1.

Viikko 11. juoksut

ma-8 km illalla myöhään 52 min., periksiantamattomuus.
ti-aamupäivä 13 km 1.22, perusjuoksua.
ke-8 km illalla 55 min., periksiantamattomuus
to-10 km 1.09, kevyttä
pe-lepo
la-"lepo"/UMRY:n ajot
su-7 km verryttelyä 45 min.
yhteensä 46 km - 4 tuntia 23 minuuttia

Viikko rauhallista, erittäin kevyttä perusjuoksua - eräänlaista möngintää tämäkin. Nyt ei juoksu suju.

Möngintää 2.
 
Osallistuin lauantaina UMRY:n järjestämään ajopäivään Askolan ATV-puistossa. Päivä piti sisällään siis mönkijäajoa vaativassa maastossa, makkaranpaistoa ja seurustelua samanhenkisten mainioiden ATV-ihmisten kanssa.
ATV on siis mönkijä, all terrain vehicle. Ajaminen Askolassa tapahtui ryhmissä, paikalla oli noin kuusikymmentä alan harrastajaa. Oma ns. nopea ryhmäni ajoi vaihtelevia nousuja, kalliokikkailua ja normaalia endurotyyppistä vauhtiajoa. Meininki päivän aikana oli reilu ja rento. Ketään ei pulaan jätetä ja neuvojakin saa sekä ajamiseen että tekniikkaan.
Ajaminen maastossa kysyy erittäin hyvää kuntoa. Kehostaan kahdeksantuntisen ajopäivän jälkeen löytää uusia lihaksia. Jopa ultrajuoksija. On siis turha vähätellä, jos "joku moottoripyöräilijä juoksee tunnissa kympin lenkin"- hoitaakseen peruskuntoaan, kuten eräällä juoksufoorumilla taannoin eräs nettitrolli arvosteli erästä artikkelia Juoksijalehdessä!  Kirjoittaja väitti, että kymppi tunnissa ei ole juoksua ollenkaan. Suosittelen ko. kirjoittajalle elämän hankkimista, ihan itse.
Askolan ATV-puisto on suljettu alue ja maastoon on raivattu vajaa kolmisen metriä leveitä ajouria, myös metsäkoneuria ja metsäautoteitä käytetään hyväksi. Niille jotka vastustavat moottoriajoneuvojen käyttöä luonnossa totean että tällaiselle harrasteelle on selkeä tarve ja tilaus tämänpäivän yhteiskunnassa. Nätisti ajettuna mönkijä ei jätä jälkiä juurikaan metsänpohjaan - ajoreitit ja toistuva ajaminen on sitten aivan eri asia.
Siksipä olisikin saatava kartoitettuja mönkijäreittejä eri puolelle maata, jolloin ajaminen on ohjattua ja kaikki ovat tyytyväisiä.  Myöskin päästöt ja melu ovat kurissa nykyisillä moottoreilla.
Kuten allaolevista linkeistä selviää, käytetään mönkkäreitä paitsi työssä myös VAPEPA:n (vapaaehtoinen pelastuspalvelu, eli maastoetsinnät) apuna. Kerhot puuhaavat muutakin kuin vain huvikseen päristelyä.

Alla linkkejä mönginnän positiiviseen maailmaan.

 UMRY

 ASKOLAN ATV-PUISTO

AJOKUVIA ASKOLASTA

AJOVIDEO ASKOLASTA

FOORUMI

M M C

These above are safe links to the ATV-world and Offroad-clubs  in Finland. There are couple clubs UMRY and MMC. One ATV-park, Askola. Some pictures, ajokuvia and one video, ajovideo by Kingi. And ATV-forum called Sammys ATV. Check them out and have fun.


Yleensäkin näen, että ihmisten erilaisia harrasteita tulisi ymmärtää ja tukea. Näin saadaan arkeen ja siihen kuuluisaan työssä jaksamiseen voimavaroja. Edelleen muistutan, että elämme vain kerran mutta emme ikuisesti. Edelleen kysyn miten Sinä tuon ajan aiot käyttää? Rohkeasti uusiin haasteisiin ja harrasteisiin.

Ultrajuoksija liikkeellä konevoimin. Mäki ajettiin toki myös ylös - jyrkkyysaste keskiverto...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti